U trendu

EU žali zbog ponovog uvodjenja američkih sankcija Iranu

Evropska unija „duboko žali“ zbog odluke SAD da ponovo primene sankcije protiv Irana i najavila da će sutra, 7. avgusta stupiti na snagu propisi koji će štititi evropske firme prisutne u Iranu.

„Duboko žalimo ponovno uspostavljanje sankcija SAD“ zbog povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma, izjavili su ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke i Velike Britanije, tri zemlje EU koje su učestvovale u zaključenju istorijskog nuklearnog sporazuma s Iranom 2015. godine, u saopštenju šefice diplomatije EU Federike Mogerini.

Sporazum su s Iranom potpisale velike sile sveta, pored Francuske, Nemačke i Velike Britanije, još i SAD, Kina i Rusija. Američki predsednik Donald Tramp povukao je u maju SAD iz tog sporazuma a od danas ponovo uvodi američke sankcije toj zemlji.

„Rešeni smo da štitimo evropske ekonomske aktere koji se bave legitimnim poslovima s Iranom u skladu s zakonom EU i rezolucijom 2231 Saveta bezbednosti UN“, navodi se u saopštenju EU.

Kako se navodi od Irana se očekuje da nastavi u potpunosti da sprovodi sve obaveze preuzete u okviru tog sporazuma.

EU navodi da je ukidanje sankcija ključni element sporazuma i da je cilj da se time pozitivno utiče ne samo na ekonomske i komercijalne odnose s Iranom već iznad svega na život iranskog naroda.

Preostale potpisnice sporazuma, znači pored tri EU zemlje još i Kina i Rusija, obavezale su se da rade izmedju ostalog na očuvanju i zadržavanju efikasnih finansijskih kanala s Iranom i da nastave iranski izvoz nafte i gasa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.