U trendu

EU zaustavlja ilegalnu imigraciju

Vodji Evropske unije i turski premijer Ahmet Davutoglu su danas u Briselu postigli sporazum o zaustavljanju priliva ilegalne imigracije i razbijanju krijumčarskih mreža imigranata koji stupa na snagu u nedelju u ponoć i prema kojem će „svi ilegalni imigranti koji dodju u Grčku iz Turske biti vraćeni“ na tursku teritoriju.

Evropski vodji su takodje u posebnom zaključku pozvali na jačanje saradnje u rešavanju izbegličke krize s državama Zapadnog Balkana i zatražili od Evropske investicione banke da do juna predložzi dodatna finansijska sredstva za ekonomsko jačanje i izgradnju kljućne infrastrukture na zapadnobalkanskom području.

Ključna stavka nagodbe vodja EU i Davutoglua jeste da se zaustavi dolazak svih imigranata na grčke granice Evropske unije i prevashodno spreči dalje krijumčarenje migranata iz Turske u Evropu, dok je EU za uzvrat obećala da će za svakog imigranta čiji povratak prihvati Turska, odobriti azil jednom ratnom izbeglici smeštenom na turskoj teritoriji.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je, na završetku samita, želeo da naglasi da će ovaj sporazum moći da deluje samo ako sve mere za potpunu zaštitu spoljnih granica budu sprovedene.

A, to znači, podvukao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za štampu s turskim premijerom Davutogluom i predsednikom Evropske komisije Žanom-Klodom Junkerom, da se zaštite spoljne granice Unije, brzo postavi jaka evropska granična i pomorska straža, da „zapadnobalkanski put imigranata“ ostane zatvoren, kao i da se ponovo uspostavi normalan šengenski sistema bez granica i ojača saradnja EU sa Srbijom i Makedonijom.

U posebnim zaključcima o migraciji, vodje EU pozvali su „na jačanje saradnje sa Zapadnim Balkanom u hvatanju u koštac s imigracionom krizom“.

Šefovi država ili vlada EU su „zatražili od Evropske investicione banke da do juna pripremi inicijativu s ciljem da se brzo obezbede dodatna sredstva za finansijsku podršku održivom rastu, izgradnji ključne infrastrukture i socijalne kohezije u južnom susedstvu i zemljama Zapadnog Balkana“.

Turska je na samitu zatražila da EU odobri režim bez viza za turske državljane i da se ubrzaju pregovori Ankare s EU o članstvu.

U saopštenju sa samita EU-Turska podvlači se da će „svi iregularni migranti koji iz Turske predju na grčka ostrva od 20. marta 2016. biti vraćeni u Tursku“, saglasno medjunarodnom pravu i normama.

„To je privremena i vanredna mera koja je nužna da bi se okončale ljudske patnje i povratio javni red“, kaže se u saopštenju i navodi da će „za svakog Sirijca vraćenog u Tursku sa grčkih ostrva, EU prihvatiti da jednog Sirijca doseli u Uniju“, uz mehanizam koji će utvrditi Evropska komisija i Visoki komesarijat UN za izbeglice.

„Prvenstvo će biti dato migrantima koji prethodno nisu ulazili ili pokušali da udju ilegalno u EU“, a EU je spremna da odobri azil i doseljenje 72.000 sirijskih izbeglica.

„Turska će preduzeti sve nužne mere da spreči da se novi morski ili kopneni putevi za ilegalnu imigraciju otvore iz Turske ka EU i saradjivaće u tom cilju sa susednim državama i EU“, uključujući pomorske snage NATO-a, stoji u saopštenju EU-Turska.

Takodje se navodi da je EU vladi u Ankari već počela da isplaćuje svotu od tri milijarde evra za troškove zbrinjavanja izbeglica na turskoj teritoriji i pokrenula pripreme za uvodjenje režima EU bez viza za turske gradjane od juna ove godine, s tim da turske vlasti ispune za to sve uslove.

Vodji EU i turski premijer Davutoglu su se saglasili i da „EU i njene članice rade zajedno s Turskom na poboljšanju humanitarnih uslova unutar Sirije, posebno u oblastima uz tursku granicu kako bi se lokalnom stanovništvu i izbeglicama omogućilo da tamo žive i budu bezbedniji“.

Tusk, Junker i Davutoglu su novinarima rekli da je usaglašeno i to da se otvori poglavlje o budžetu u pregovorima EU-Turska o članstvu.

Time je nadjen i kompromis s Kiprom koji se usprotivio otvaranju više poglavlja sve dok Turska ne prizna državu Kipar, članicu EU i UN, a ne samo severni deo Kipra koji je Ankara stavila pod svoj nadzor svojevremeno vojnom okupacijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar