EU želi napredak ka stvaranju ZSO

Evropska unija želi da premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa sutra u Briselu ostvare napredak ka stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, jer bi to pomoglo evropskoj integraciji obe strane i očekivanju Beograda da se otvori prvo poglavlje u pregovorima o članstvu sa EU.

To je mišljenje evropskih diplomatskih izvora uoči nove runde dijaloga Beograd-Priština, u kojoj bi trebalo da se približe stavovi i o telekomunikacijama i energetici.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji će s Vučićem učestvovati u pregovorima s Mustafom, izjavio je ranije da će Srbija uložiti maksimum napora da konstruktivno doprinese briselskom dijalogu, ali je dodao da će do konkretnih rešenja doći samo ako i druga strana pokaže isti takav odnos.

Izvori u Briselu su takođe ocenili da kosovski premijer Mustafa dolazi u Brisel u trenutku pritiska EU i SAD da parlament u Prištini prihvati formiranje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, čemu se snažno opiru snage opozicije i zasad vlada u Prištini nije sigurna da će za tu odluku imati parlamentarnu većinu, tako da nije izvesno do koje granice bi Mustafa bio spreman da ide u nagodbi oko uspostavljanja ZSO.

Evropska unija i visoka predstavnica Federika Mogerini žele da se u razgovorima o ZSO ostvari opipljiviji napredak, jer bi se u protivnom moglo zaključiti da se ne sprovodi dovoljno Briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograd-Priština, što neke članice EU, posebno Nemačka, postavljaju kao uslov za otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu sa Srbijom.

Osetniji napredak o ZSO-u bi omogućio da se već do kraja ove godine otvori najpre poglavlje 35 koje obuhvata normalizaciju odnosa Beograda s Prištinom, a potom i poglavlja 32 o finansijskom nadzoru.

Ako bi se dijalog bitno usmerio ka rešenju za ZSO, Evropska komisija bi, uz konsultacije unutar institucija EU, mogla usvojiti izveštaj o skriningu i rezultatima dijaloga koji otvaraju put za stavljanje prvog poglavlja na sto pregovora o članstvu EU-Srbija.

Tad bi bila sazvana međuvladina konferencija EU i Srbije, na kojoj bi obe strane izašle sa svojim pregovaračkim pozicijama, mada u slučaju specifičnog, više političkog poglavlja 35. pozicije možda i ne bi bile nužne.

Ako u dijalogu Beograd-Priština ne bude pomaka ka rešenju za ZSO, pitanje otvaranja poglavlja bi se najverovatnije pomerilo za iduću godinu.

Dačić je naglasio da će “Srbija donositi odluke koje su racionalne i koje gledaju u budućnost, ali uz punu zaštitu nacionalnih i državnih interesa” Srbije.

(Beta)

Jedan komentar

  • Deda Leka

    Čudna je EU hipokrizija s aršinima! Kad je u pitanju Srbija, njoj se nalaže, traži i vrše se svakojaki pritisci, ali kada su u pitanju njihovi miljenici Šiptari, onda oni žele? Ne traže, ne nalažu i ne vrše nikakav pritisak na njih! Možda je krajnje vreme da se Srbija zapita: gde smo pošli i zašto? EU se svim mogućim kriminalcima i fašističkim protuvama pokazala kao majka, a jedino je Srbiji gora od maćehe! Ko sa ovom konstatacijom nije saglasan neka izvoli i iznese protivargumente. I još ovo: deda Leka živi u EU i u međuvremenu je video mnoge svinjarije. Šta kažete na ovo? Ameri su platili 5 milijardi dolara za krvoproliće u Ukrajini i njenoj destabilizaciji.

Ostavite komentar