U trendu

EU želi nastavak saradnje sa Turskom

Lideri Evropske unija (EU) potvrdili su danas posle sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Briselu da žele „nastavak saradnje“ sa Turskom uprkos napetostima izmedju Brisela i Ankare

„Razgovarali smo o neophodnosti saradnje a pitanja ljudskh prava sam stavio u središte razgovora“, rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk posle sastanka na kome je učestvovao i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Portparolka komisije je rekla da je Junker nakon trojnog sastanka pola sata nasamo razgovarao sa Erdoganom

EU i Turska saradjuju i nastaviće da saradjuju. Pitanja od velikog zajedničkog interesa su detaljno diskutovana u dobroj i konstruktivnoj atmosferi“, rekla je ona.

Erdogan je juče ponovo pozvao EU da odluči o prijemu Turske u Uniju i zahtevao da njegova zemlja ne bude tretirana kao „prosjak“ pred vratima Evrope.

„EU očekuje da se Turska sama povuče iz pregovora“, rekao je Erdogan u Ankari pre puta u Brisel gde će danas učestvovati na samitu NATO.

Na marginama samita, nemačka kancelarka Angela Merkel je pretila povlačenjem nemačkih vojnika iz vojne baze Indžirlik u Turskoj koja je u centru spora Berlina i Ankare.

Turske vlasti su prošle nedelje zabranile nemačkim poslanicima pristup nemačkim vojnicima u bazi iz koje medjunarodna koalicija protiv Islamske države vodi operacije.

„Želim jasno da kažem turskom predsedniku da nam je veoma važno da naši vojnici, koji su pod komandom parlamenta, mogu primati posete članova Bundestaga. Ako to nije moguće, napustićemo Indžirlik“, rekla je Merkel.

Erdogan se u Briselu sastao i s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i razgovarali su o „razvoju situacije“ novinara Matije Depardona koji se petnaest dana nalazi u turskom zatvoru.

Odnosi EU i Turske su napeti zbog represija nad turskom opozicijom nakon neuspelog puča u julu 2016. a kamen spoticanja je i želja predsednika Erdogana da raspiše referendum o ponovnom uvodjenju smrtne kazne.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar