U trendu

EU želi pregovore o Bregzitu što pre

Lideri Evropske unije saglasiće se na samitu ove nedelje da pregovore o istupanju Britanije iz 28-članog bloka počnu „što je brže moguće“ nakon što ta zemlja pokrene proces razlaza, najavili su danas evropski izvori.

Na sastanku 27 lidera EU, bez britanske premijerke Tereze Mej, za večerom u četvrtak, biće izdato saopštenje u kojem će biti izneti ključni principi pregovora, rekao je za AFP neimenovani izvor.

Lideri će reći da su „spremni da pregovaraju“ čim Mej aktivira Član 50 Lisabonskog sporazuma, čime će i zvanično početi procedura u trajanju od dve godine do izlaska Britanije iz bloka, naveo je isti izvor, pozivajući se na nacrt teksta saopštenja.

Dvadesetsedmorica će se saglasiti da bi trebalo „usvojiti pregovaračke stavove“ za pregovore sa Britanijom, što nijedna od strana još nije detaljno iznela, dodaje evropski izvor.

Takođe će potvrditi posvećenost saopštenju koje su dali neposredno nakon šokatnog britanskog referenduma o napuštanju Unije, u kojem je 27 članica EU poručilo da Britanija ne može da očekuje pristup jedinstvenom tržištu EU a da ne zadrži slobodu kretanja za građane EU.

Britanska premijerka, koja će prisustvovati prvom delu samita EU, a onda će napustiti skup pred početak večere, obećala je da će proceduru istupanja otpočeti do kraja marta 2017, navodi francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.