U trendu

EU zemlje bez saglasnosti oko raspodele imigranata

Zemlje članice Evropske unije nisu uspele da se dogovore oko hitnog plana rasporedjivanja hiljada izbeglica koji prelaze Sredozemlje, dok je na francusko-italijanskoj granici policija u punoj opremi za suzbijanje demonstracija nasilno udaljila desetine imigranata.

Oko 100.000 imigranata ušlo je u Evropu od početka ove godine do sada, a oko 2.000 je stradalo ili se vodi kao nestalo u opasnim pokušajima da stignu do kopna. Najveći broj izbeglica stiže u Italiju i Grčku, a mnogo više se očekuje da će stići u letnjem periodu od juna do septembra.

Na razgovorima u Luksemburgu ministri unutrašnjih poslova Unije nisu se složili oko toga kako 40.000 novih izbeglica koji stižu u Italiju i Grčku treba raspodeliti ravnopravno između evropske dvadesetosmorice da bi se smanjio teret za te dve zemlje.

„Postoji neslaganje oko ovog pitanja. Nema zajedničkog stava oko toga da li treba da bude dobrovoljno ili obavezno“, rekao je posle sastanka letonski ministar unutrašnjih poslova Rihards Kozlovskis čija zemlja je do kraja juna predsedavajuća Unijom.

Raniji planovi da se dobrovoljno prihvataju imigranti pokazali su se nedovoljnim, dok sadašnji plan da se pravno obavežu EU zemlje da prime određen broj izbeglica nije naišao na odobrenje većine. Samo 10 od 28 zemalja podržava taj predlog, a čak i one koje ga prihvataju hoće da promene način kako se kvote izračunavaju.

„Znamo da postoji značajan otpor nekih zemalja članica prema obavezujućoj meri“, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel u Berlinu.

Hitan plan za smeštaj imigranata napravljen je posle nesreće u Sredozemlju u aprilu kada se 800 imigranata utopilo u pokušaju da stignu do Italije.

Lideri EU će razgovarati o tom planu kada se sastanu u Briselu 25. i 26. juna, a ministri unutrašnjih poslova će o toj temi ponovo razgovarati na njihovom sastanku u julu.

„Relokacija može da deluje samo ako sve zemlje članice učestvuju. Samo sa obavezujućim sistemom osiguraćemo da zemlje članice preuzmu svoj deo odgovornosti“, rekao je komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos.

Ranije danas policija u Ventimilji, na granici Italije i Francuske nasilno sklonila je nekoliko desetina afričkih imigranata koji su kampovali tu danima u nadi da će moći da nastave put u Francusku. Neki imigranti su protestovali i hvatali se za saobraćajne znake, a neke su morali da nose, hvatajući ih za ruke i za noge.

Policija nije dirala one imigrante koji su se rasporedili po stenama uz more.

Italijanski ministar unutrašnji poslova Anđelino Alfano rekao je da je scena u Ventimilji udarac u oko za one koji ne žele da vide.

Njegov francuski kolega Bernar Kaznev je demantovao da je Francuska zatvorila granicu kod Ventimilje. „Kada imigranti prelaze granice i ustanovi se da su prvo stigli u Italiju onda je normalno da se vrate u Italiju“, rekao je Kaznev u Luksemburgu.

U Grčkoj su stotine sirijskih i iračkih izbeglica, uključujući žene i decu, protestovali danas na istočnom ostrvu Lezbosu, tražeći bolje uslove života i brže procesuiranje njihovih zahteva za azil. Oni su takođe tražili da budu odvojeno smešteni od avganistanskih izbeglica, posle tuče koja je izbila u jednom od kampova na ostrvu.

Lezbos je najopterećenije ostrvo prilivom imigranata sa Bliskog istoka, Azije i Afrike koji prelaze iz Turske do obližnjih grčkih ostrva. Preko 50.000 imigranata stiglo je u Grčku ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.