U trendu

EU:Nismo za postavljanje ograda na granicama

Evropska komisija smatra da su zemlje članice Evropske unije nadležne za upravljanje svojim granicama, ali „ne podstiče postavljanje ograda i traži od zemalja članica da preduzmu druge raspoložive mere” kad je reč o prilivu ilegalnih imigranata.

To je danas u Briselu izjavila predstavnica za štampu u Evropskoj komisiji Nataša Berto, na pitanje novinara kako se gleda na odluku vlade u Budimpešti da podigne ogradu na granici sa Srbijom da bi sprečila dalji dolazak ilegalnih imigranata mahom iz Sirije, Iraka i drugih azijskih i afričkih zemalja.

Nataša Berto je navela da su „države Unije te koje odreduju koje mere treba primeniti da bi se zajamčila bezbednost spoljnih granica EU“.

„Ipak“, kako je ukazala, „bilo koje mere preduzete na nacionalnim granicama u cilju rešavanja pitanja priliva imigranata, moraju biti u skladu s propisima EU i međunarodnim obavezama, uključujući poštovanje ljudskih prava imigranata i načela neodbijanja ulaska lica kojima je potrebna međunarodna zaštita“.Na pitanje koje su to „druge raspoložive mere“, portparolka Berto je uzvratila da nema spisak tih mera pri ruci, ali da EK ne podstiče podizanje ograda da bi se rešavao problem migranata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.