U trendu

Europol u duhu praznika: NajtraĹženiji kriminalci na kalendaru (foto)

Praznični duh zahvatio je i Evropski policijski ured (Europol) koji je na internetu objavio kalendar na kom svaki dan do Božića predstavlja jednog od najtraženijih evropskih kriminalaca.

„PočevĹĄi od 1. decembra, 23 dana zaredom objavljivaćemo po jednog begunca iz neke drĹžave članice svaki dan“, rekao je portpaol Europola DĹžerald Heczera za francuske medije.

Tražena osoba biće istaknuta na društvenim medijima uključujući Europolove profile na Fejsbuku i Tviteru taj dan, rekao je.

Svi kriminalci o kojima je reč osuđeni su za teška krivična dela kao što su ubistva, otmice, terorizam i krijumčarenje droge, a trenutno se nalaze u bekstvu pred zakonom, dodao je.

„Svi ti kriminalci beĹže pred odgovornošću i kaznom“, rekao je.

Prvo lice na kalendaru bio je austrijski begunac Tibor Foko (60), tražen zbog ubistva prostitutke u martu 1996. godine. Osuđen na doživotni zatvor, Foko je pobegao iz zatvora 1995. dok je bio na privremenoj slobodi, navodi Europol, koji nudi nagradu od 2.900 evra za informacije o njegovom boravku.

Među traženim kriminalcima su i Hrvat Marjan Vidović (64), dugogodišnji direktor Štedionice za obnovu i razvoj, kao i serijski pljačkaš banaka Bojan Dragičević (35), hrvatski državljanin iz Banja Luke, i Slovenac Darjan Ješovnik (31), krijumčar droge, najtraženiji begunci hrvatskog pravosuđa, prenose agencije.

Otkako je Europol u januaru na internetu objavio popis najtraženijih evropskih kriminalaca, uhapšeno je 24, od kojih devetorica zahvaljujući kampanji u medijima i dojavama javnosti.

„Nadamo se da ćemo ljudima 24. decembra moći da damo lep poklon i uhapsimo neke od tih begunaca“, rekao je portpaol Europola.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar