U trendu

Nemačka: pronađen eksploziv u stanu Sirijca, troje privedeno

Nemačka policija saopštila je danas da je pronašla nekoliko stotina grama eksplozivnog materijala u stanu Sirijca, za kojim se traga zbog sumnje da je pripremao bombaški napad u gradu Hemnicu, kao i da je u pritvoru zadržala tri osobe, koje se dovode u vezu sa osumnjičenim.

Policija je na Tviteru navela i da su neophodne nove mere za evakuaciju nakon što je eksploziv pronađen u stanu u Hemnicu, prenosi AFP.

Portparol policiije u Saksoniji Tom Bernhardt rekao je novinarima da je eksplozivni materijal bio „relativno dobro sakriven“ u stanu, u koji je policija ranije danas upala.

On je dodao da policija ispituje tri privedene osobe nadajući se da će im one pružiti informacije koje bi mogle da pomognu u pronalaženju osumnjičenog, preneo je AP.

Bernhard je precizirao da su dve osobe, koje poznaju osumnjičenog Sirijca, privedene na području železničke stanice u Hemnicu, dok je treća osoba privedena u centru tog nemačkog grada.

Policija još traga za osumnjičenim, koji je identifikovan kao 22-ogodišnji Džaber Albakr iz Sirije.

Policija u Saksoniji izdala je poternicu za Albakrom, koji je rođen u Siriji u januaru 1994. godine.

Kako se navodi u poternici, Albakr je obučen u crnu duksericu sa kapuljačom i osumnjičen je za „pripremanje bombaškog napada“.

Policija je prethodno okupirala stambenu zgradu u Hemnicu zbog sumnje da se u stanu nalaze eksplozivne naprave i da je moguć bombaški napad.

„Fokus onlajn“ javio je da je neko vreme bio pod nadzorom policije i tajnih službi i da je planirao bombaški napad na jedan nemački aerodrom.

Kako javlja „Bild“, oko 13 sati čula se jaka eksplozija. Policija je upozorila građane da ne izlaze na ulice i prate policijska obaveštenja.

Zatvorene su obližnje ulice, a policija je sprovela evakuaciju.

„Sumnjamo da se spremao teroristički bombaški napad“, izjavila je portparolka kriminalističke policije iz Drezdena, prenosi portal Indeks. hr.

„Bild“ je javio da je eksploziju prouzrokovala policija tokom pokušaja ulaska u stan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.