U trendu

Evakuaciju iz Alepa sprečavaju pobunjenici zbog blokade pomoći

Evakuaciju bolesnih i ranjenih iz sirijskog grada Alepa blokiraju pobunjeničke snage jer sirijski režim i Rusija sprečavaju dostavu medicinskih i humanitarnih potrepština u grad, rekao je agenciji Asošiejted pres jedan zvaničnik UN.

Kako navodi taj izvor u toku su intenzivni napori u Damasku, Alepu, Ženevi i u Turskoj da se omoguće medicinske evakuacije.

Portparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA) Jens Lerke prethodno je novinarima u Ženevi rekao da je evakuacija bolesnih i povredjenih iz istočnih delova Alepa, koja je trebalo danas da počne, odložena bog bezbednosnih problema, iako je juče rečeno da je dobijeno „zeleno svetlo“ od sirijske vlade, oružanih pobunjeničkih grupa i Rusije.

U Alepu je jutros stupilo na snagu primirje kako bi bili evakuisani civili i pobunjenici, kao i ranjenici i kako bi bili dostavljeni hrana i lekovi.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas u Moskvi da je Rusija spremna da produži prekid vatre ako ga pobunjenici budu poštovali, ali i da je zabrinuta zbog odbijanja pripadnika grupe Džabat al-Nusra da napuste Alep humanitarnim koridorom koji su otvorile sirijske i ruske snage.

Rusija je, prema rečima Lavrova, zabrinuta zbog izveštaja o vazdušnim napadima Turske na kurdske pobunjenike na severu Sirije.

Lavrov je izjavio da neke zemlje namerno blokiraju početak sirijskog dijaloga u koji bi bile uključene sve strane bez bilo kakvih preduslova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.