U trendu

Evo kako je Banjalučanka postala heroj Salcburga

Đuja Tešanović-Bećirević, rođena Banjalučanka, postala je poznata u Salcburgu i Austriji zbog svog poštenja. Naime, ona je pronašla u automobilu 20.000 evra u koverti i odmah otišla u policiju.

Đuja, inače, pomaže bratu, koji je taksista u Mocartovom gradu i ponekad prevozi putnike. Ispostavilo se da je upravo kad je ona bila za volanom, izgubljen koverat.

Utvrđeno je da je 79-godišnja penzionerka izgubila gotovinu, koju je, pre nego što je pozvala taksi, podigla u jednoj banci, sa dve prijateljice.

– Uočila sam između sedišta suvozača i desnih vrata beli koverat. Odmah mi je bilo jasno da je reč o novcu. Otišla sam u policiju, gde je novac prebrojan i ispostavilo se da je unutra bilo tačno 20.000 evra. Iskreno, bila sam iznenađena da je bila tolika suma, jer sam videla novčanice od sto evra. Nisam imala dilemu da li treba da vratim novac, mada bi mi, iskreno, taj novac dobrodošao – kaže Đuja, majka dve ćerke, koja je skoro tri decenije stanovnik grada na reci Salzah, prenose Vesti online.

U policiji su takođe bili iznenađeni, ali i oduševljeni potezom Banjalučanke. S obzirom na to da se nije znalo ko je vlasnik izgubljenog novca, sprovedena je istraga:

– Nekoliko časova pošto sam predala koverat u policiju, pozvali su me da mi kažu da su utvrdili o kome je reč. Vozila sam tri osobe od kojih je jedna penzionerka imala kod sebe koverat. Na osnovu serijskih brojeva novčanica je utvrđeno gde su podignute odnosno u kojoj banci i ko je vlasnik računa – prenosi Đuja.

Đuja još nije upoznala ženu kojoj je vraćen novac.

– Zvala me je njena familija pošto je završena istraga, odnosno pošto su podigli novac iz policije. Dogovorili smo se da se sretnemo u petak – ističe ona.

Za sve koji poznaju Đuju, a takvih je mnogo širom Austrije, njen potez nije nikakvo iznenađenje. Ona je od prvog dana dolaska u Alpsku republiku bila angažovana u sindikatu, prvo u svojoj firmi, pa zatim u Radničkoj komori Salcburga, na integraciji najviše ljudi sa prostora bivše Jugoslavije.

Član je već godinama Upravnog odbora Radničke komore grada Salcburga.

Isto tako je stalno, uprkos brojnim porodičnim obavezama i brizi o dve ćerke, lično učestovala i podržala brojne manifestacije i aktivnosti naših klubova, kako iz Saluburga tako i iz drugih pokrajina.

1 komentar
  1. Louis Krstic

    To su vrline koje krase Đuju a mogle bi i nas ostale. Čestitke Đuji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike