Evo koliko Srba živi u EU

Evropska komisija objavila je zvanične podatke o broju državljana Srbije koji žive u Evropskoj uniji. Taj broj je još veći, jer podatke nisu dostavile Austrija, Holandija i Grčka.

Najmanje 350.000 državljana Srbije nastanjeno je u zemljama EU, proizlazi iz odgovora Evropske komisije na poslaničko pitanje izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera, koje se bazira na raspolozivim podacima Eurostata.

Mekalister je, naime, uputio Evropskoj komisiji pitanje da li poseduje tačne podatke o broju srpskih državljana u EU i zemaljama članicama pojedinačno.

Evropska komesarka za zapošljavanje, socijalna pitanja i mobilnost radne snage Marijana Tisen dostavila je Mekalisteru raspolozive podatke Eurostata, na osnovu kojih proizlazi da je sa 31. decembrom 2014. boravišnu dozvolu neke od zemalja EU imalo ukupno 352.680 državljana Srbije.

Odgovor Tisen, koji je Mekalister podelio sa Tanjugom, ne uključuje, međutim, sve zemlje članice, jer podatke Eurostatu nisu dostavile Grčka, Holandija i Austrija.

Tisen je, u svom odgovoru, ukazala da se radi o podacima koje zemlje članice upućuju na dobrovoljnoj osnovi Eurostatu.

U svom odgovoru ona je prosledila i prethodnu demografsku statistiku, od 1. januara 2014, prema kojoj je, na tlu EU, ali bez podataka iz Grčke, Francuske, Hrvatske, Kipra, Luksemburga, Malte, Austrije, Poljske i Velike Britanije, bilo nastanjeno 275.030 državljana Srbije.

Inače, najveći broj srpskih državljana, prema Eurostatu, živi u Nemačkoj, gde je čak 217.529 državljana Srbije imalo boravišnu dozvolu. Iza Nemačke je Italija sa 56.363 državljana Srbije sa boravišnom dozvolom te zemlje, a potom sledi Francuska sa 31.824.

Mekalister je naveo da želi da zna broj srpskih državljana nastanjenih na tlu EU, jer postoji više procena, koje se razlikuju.

On je poslaničko pitanje Evropskoj komisiji uputio u januaru ove godine.

(Tanjug)

Ostavite komentar