U trendu

Evo koliko zarađuju „obični“ Nemci, a koliko političari

Prosečna mesečna bruto plata u Nemačkoj je prošle godine iznosila 4.078 evra s tim da postoji znatna razlika u zaradi između muškaraca i žena i istoka i zapada zemlje, dok su plate poslanika u parlamentu nešto više od dve prosečne bruto zarade.

Muškarci su, naime, u tom periodu u proseku bruto mesečno primali 4.320 evra, dok su žene primale prosečnu bruto platu od 3.527 evra.

Zastupnici u Bundestagu mesečno primaju bruto platu od 9.542 evra, imaju neoporezivu naknadu od 4.318 evra i besplatnu kartu za željeznicu, dok troškovi službenih putovanja avionom padaju na teret države.

Zarade se u Nemačkoj bitno razlikuju od pokrajine do pokrajine, pa tako, na primer, najviše su u Hesenu, Bajernu i Baden-Vitenbergu, a reč je o pokrajinama u kojima su smešteni glavni privredni i finansijski centri Nemačke – Frankfurt na Majni, Minhen i Štugart.

I dok su na zapadu zemlje prosečne zarade u prošloj godini iznosile 4.137 evra, na istoku su bile znatno niže i iznosile su 3.149 evra, gde su i troškovi život znatno niži.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar