U trendu

Evo šta bi moglo odrediti sudbinu Evrope

Florijan Feran, saradnik Emanuela Makrona, izjavio je da ruski mediji svakodnevno objavljuju „fejk-vesti“ o ovom kandidatu.

Medijska zvezda predizborne kampanje u Francuskoj Emanuel Makron optužio je danas Russia Today da širi fake-informacije o njemu kako bi izboksovala pobedu liderke Nacionalnog fronta Marine Le Pen na izborima u Francuskoj.

Neke francuske ankete i deo medija vide Makrona kao pobednika drugog kruga tih izbora. Nemački ministar finansija Volfgang Šojble (CDU) optužio je Martina Šulca, kandidata SPD-a za kancelara, da šireći fake-informacije pokušava da se domogne funkcije kancelara.

Koliko do juče, u svakom sudskom procesu protiv političara advokati su pronalazili političke motive, ali političke motive potisla pošast „fake-informacija“ posebno onih širenih društvenim mrežama.

U decembru je uz 12.000 učesnika u Hamburgu održan najveši kongres hakera na svetu, a organizator nemački Chaos Computer Club za ključnu je temu višednevnih diskusija stavio „fake-vest“, kako je prepoznati i kako joj se suprotstaviti. Nema sumnje da je pred stručnjacima za prepoznavanje i eliminisanje fake-vesti budućnost, ali francuski Mond je svojoj medijskoj konkurenciji pokazao kako se posluje u svetu digitalnih medija i pre desetak dana je čitaocima ponudio program koji im može pomoći da se u poplavi raznih sajtova i vesti orijentišu i bar, služeći se ocenom stručnjaka tog lista, prepoznaju sajt na koji se treba oslanjati i vest ili glasinu u koje ne treba bezrezervno poverovati.

Florijan Feran, saradnik Emanuela Makrona, izjavio je za France 2 da ruski mediji svakodnevno objavljuju „fejk-vesti“ o ovom kandidatu, a da je njegov sajt izložen hiljadama napada hakera iz Rusije. Ekipa Makrona očekuje da će ruski mediji narednih dana bombardovati društvene mreže informacijama koje idu na ruku ruskoj favoritkinji Marin le Pen.

Russia Today je oštro reagovala na optužbe iz tima omiljenog kandidata većeg dela francuskih medija. RT u saopštenju demantuje sve izjave o tome da je „na ovaj ili onaj način umešana u širenje fejk-vesti kako uopšte tako i u odnosu na Emanuela Makrona i predstojeće izbore u Francuskoj“.

Autorka ovog teksta je malo testirala Decodex lista Mond čim se pojavio, a Mondovu ocenu uverljivosti sajta RT-a i posebno.

Zanimljivo i suprotno histeriji koja rad Russia Today prati među političarima na Zapadu, sajt RT u Mondovom Decodex-u, istina, nije svrstan u prvi red izvora informacija kojima se može verovati ali je u drugom redu, a posle tog reda ima još tri gora nivoa! Mondov Decodex napominje da RT pretenduje na ozbiljnost, da ga finansira ruska vlast i tvrdi da je 2005. osnovan kako bi stvorio povoljniju sliku o Vladimiru Putinu u inostranstvu.

RT se, kaže Mondov Decodex, predstavlja kao izvor informacija koji želi da predstavi rusko viđenje stvari i da prezentuje kvalitetne analize, ali, u stvari, vešto informacije plasira na način koji odgovara Moskvi. Zanimljivo je da je izveštavanje o Slobodanu Miloševiću jedini konkretan dokaz koji Decodex navodi u prilog svojoj oceni RT-a. Čitaocima Monda se savetuje da budu oprezni sa RT i da njegove informacije provere i iz još nekog izvora.

Optužba Volfganga Šojblea da će Šulc pokušati da potuče aktuelnu kancelarku služeći se fejk-vestima o socijalno-ekonomskim odnosima u nemačkom društvu pobija se ovih dana u konzervativnim nemačkim listovima citiranjem veoma opširnih naučnih studija.

Šojble je, za prvu ruku, ustvrdio da Nemci žive tako dobro kako su retko kad ranije živeli, da se jaz između dohodaka najbogatijih i najsiromašnijih smanjuje, a da je zapošljavanja na određeno vreme, sa skraćenim vremenom ili drugih zapošljavanja nestabilnog statusa sve manje, a zapošljavanja na neodređeno vreme sve više u Nemačkoj u kojoj je nezaposlenost na rekordno niskom nivou.

Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) je danas objavio veoma opširan tekst, baziran na analizama nemačkih naučnih instituta, a koji dokazuje da srednja klasa ne samo da nije propala nego raste. Zavisno od definicije tvrdi FAZ srednjoj klasi u Nemačkoj pripada izme|u 50 odsto i 80 odsto stanovništva! A kad Nemce pitaju o njihovom subjektivnom osećaju, 1996. godine njih je 47 odsto smatralo da pripada srednjoj klasi, a danas tako smatra njih 57 odsto. Mada, i FAZ priznaje da ima mišljenja da mnogi Nemci ne žele da priznaju svoj pravi status bojeći se stigmatizacije.

(Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.