U trendu

Evo šta bi se dogodilo ako bi SAD napale Severnu Koreju

Džeri Hendriks, penzionisan kapetan mornarice i stručnjak za novu američku bezbednost objasnio je ovog vikenda za CNN kakav bi scenario zadesio svet ako bi SAD rešile da napadnu Severnu Koreju.

Sav scenario mogao bi se svesti na jednu reč – katastrofa.

„Nekoliko minuta nakon napada na Pjongjang, američka vojska morala bi da se koordinira sa savezničkim snagama jer bi Pjongjang sasvim sigurno uzvratio napadom na Seul. To bi bio, nažalost, samo početak nuklearnog rata. Mislim da bi Pjongjang uništio više stotina hiljada građana Seula samo jednim napadom raketama. Nije problem napasti Kim Džong Una, problem je kada on bude odgovorio. U slučaju obostranog napada, sigurno bi bilo više miliona mrtvih u tom delu sveta. Sve bi bilo na kocki, ceo svet“, tvrdi Hendriks.

On dodaje da bi napad na Pjongjang sigurno bio izveden nedivljivim američkim bombarderima F-22 i F-35.

„Njima bi se potom priključili japanski i južnokorejski lovci F-16 i F-15. Korišćenje bespilotnih letelica bi smanjilo rizik od gubitka pilota. Avioni bi sigurno poletali iz baze u Guamu. Tu imate ratne brodove koji su opremljeni raketama za presretanje raketa iz Severne Koreje“, rekao je Hendriks uz opasku kako se iskreno nada da do tih napada sa obe strane nikada neće doći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.