U trendu

Evrointegracije i saradnja s NATO suverena stvar Srbije

Evropske integracije Srbije i saradnja sa NATO su suverena stvar Srbije, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, kazao da što se tiče evropskih integracija Srbije, „tu nikada nije bilo nikakve alergije“.

„Mi se prema tome odnosimo kao prema suverenom pravu naših srpskih prijatelja, naših srpskih strateških partnera“, rekao je Lavrov.

On je dodao da je glavno da EU, razvijajući odnose s potencijalnim članicama, ne nameće svoju „apsolutno pogubnu i destruktivnu poziciju“ i tera ih da prave izbor izmedju EU i Rusije, „ili Rusija ili EU“.

Šef ruske diplomatije je naveo da je to dovelo do duboke krize u Ukrajini.

Lavrov je kazao da ako EU bude na delu realizovala proklamovanu politiku da nikoga ne tera da raskida odnose s Rusijom, neće biti nikakvih problema. „Od toga mogu imati koristi i Srbija, i Rusija, pa i EU“, dodao je Lavrov.

„Odnos Srbije sa NATO je suvereno pravo Srbije. Znamo da Srbija kao i mnoge druge zemlje koje ne ulaze u Alijansu, učestvuju u mnogim dogadjajima, uključujući i u vežbama“, rekao je Lavrov, dodajući da je i Rusija spremna da obnovi odnose sa Alijansom, isključivo na ravnopravnim osnovama.

„Naši srpski prijatelji su nam potvrdili da će odlučivati da li će učestvovati u nekom dogadjaju ili ne, polazeći od toga da li je taj dogadjaj antiruski, i da u slučaju da jeste, neće u njemu učestvovati. Mi tu poziciju uvažavamo, kao što uvažavamo i poziciju rukovodstva Srbije o njenom vojnom neutralitetu“, rekao je Lavrov.

On je rekao da u nedavnom sporazumu koji je Srbija ratifikovala i potpisala sa NATO-m, „ne vidi ništa neobično“.

Dačić je rekao da se pitanje članstva u NATO ne postavlja u Srbiji i da gradjani Srbije to ne žele.

Dačić je dodao da se Srbija odlučila za vojni neutralitet i da će se zadržati na nivou saradnje Partnerstva za mir s Alijansom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.