U trendu

„Evropa je bure baruta, Balkan je fitilj“

Perspektiva članstva u Evropskoj uniji godinama je bila podsticaj demokratskog razvoja zemalja Zapadnog Balkana, a bez te perspektive posledice za Evropu bi mogle biti pogubne, upozorava nemački novinar i publicista Norbert Mapes-Nidik, koji smatra da je Evropa „bure baruta“, a Balkan – samo fitilj.

„Ono što je opasno su konflikti. Oni se ne mogu izolovati. I upravo u aktuelnoj situaciji u kojoj je svet postao tako nestabilan i u kojem ne postoji prava vodeća sila, sukobljenim stranama na Balkanu će biti utoliko lakše da saveznike potraže negde među većim silama. To je situacija poput one iz 1914, i toga se treba najviše plašiti“, ocenjuje on za „Dojče vele“.

Mapes-Nidik, jedan od najboljih poznavalaca Balkana među novinarima koji pišu na nemačkom, ne veruje, međutim, da bi balkanske zemlje mogle da se se sada preorijentišu prema Rusiji.

Istovremeno, on ukazuje da bi EU morala da se ponovo zabrine zbog Zapadnog Balkana.

Kako upozorava, što je EU slabija i što su slabiji njen uticaj i njena sredstva pritiska, biće verovatnije da dođe do negativnog razvoja događaja i jačanja autoritarnih vlasti u regionu.

„Ne verujem da će doći do preorijentacije prema Moskvi ili Turskoj, ali pozicije će otvrdnuti“, dodaje Mapes-Nidik, koji piše kao slobodni novinar za razne listove na nemačkom jeziku i objavio je više knjiga o Zapadnom Balkanu.

Osvrnuvši se na ulogu Unije u ovom regionu, on kaže da je EU u poslednjih 20 do 25 godina bila jedina alternativa stvaranju državica u kojima jedni drugima ništa dobro ne žele, i perspektiva „želimo u EU“ je svuda imala veliku ulogu.

„Ali, došlo je do preokreta kada je 2014. počela sa radom nova Evropska komisija. Novi predsednik Komisije Žan-Klod Junker jasno je stavio do znanja da u narednih pet godina neće doći do proširenja EU. Time što je to rečeno tako otvoreno – zatvorena su jedna vrata“, ističe on.

Nemački publicista, međutim, ne veruje da bi balkanske zemlje mogle da se se sada preorijentišu prema Rusiji.

„Moskva tu u suštini i nema šta mnogo da ponudi – osim energije. Rusija bi bila preopterećena kada bi sada na Balkanu preuzela ulogu koju je imala EU. To svi znaju. Ali, Rusi mogu da koriste priliku da povremeno upletu svoje prste kako bi situaciju učinili još težom“, zaključuje Mapes-Nidik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)