najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Evropa u strahu: Visok stepen bezbednosti, za doček otkazane ulične proslave

Novu 2016. godinu ljudi širom sveta dočekuju pod senkom straha od terorističkih napada i uz pojačane mere bezbednosti, naročito u evropskim metropolama među kojima su neke iz opreza otkazale tradicionalne prigodne manifestacije.

Jedna od takvih je Pariz, čije su vlasti odlučile da otkažu spektakularni vatromet u novogodišnjoj noći, mada će javni doček na pariskim bulevarima i Jelisejskim poljima biti organizovan uprkos vanrednoj situaciji nakon prošlomesečnih terorističkih napada na francusku prestonicu, za koje je odgovornost preuzela Islamska država.

U Moskvi će, takođe iz obazrivosti i bezbednosnih razloga, prvi put biti zatvoren Crveni trg, tradicionalno mesto okupljanja stanovnika ruske prestonice i turista povodom dočeka nastupajuće godine.

Britanski mediji prenose da će trg biti zatvoren zbog straha od terorizma, dok ruski mediji navode da će se u centru Moskve pored Kremlja snimati novogodišnji koncert zbog čega će pristup imati samo određeni broj ljudi, sa propusnicama.

Strahovi su pojačani nakon što je u današnjoj pucnjavi u turističkom mestu u ruskoj oblasti severnog Kavkaza, u pokrajini Dagestan, najmanje jedna osoba ubijena, a 11 ranjeno, dok lokalne vlasti veruju da su napade izveli “ekstremisti oružane kriminalne grupe sveteći se ljudima koji uživaju u novogodišnjim proslavama”.

Zebnjama u novogodišnjoj noći doprinele su i ovonedeljne evakuacije zbog dojave o bombi u tržnom centru nedaleko od Bazela.

U međuvremenu, belgijska policija uhapsila je dve osobe u različitim delovima zemlje u nedelju i ponedeljak, a obe su osumnjičene da su planirale napad na Brisel tokom novogodišnje večeri.

Istovremeno, iz Brisela je saopšteno da se otkazuje tradicionalni novogodišnji vatromet zbog pretnji ekstremističkim napadima, a u skladu sa odlukom koju su gradske vlasti donele posle konsultacija sa vladom.

I turska policija je danas saopštila da je uhapsila dva muškarca u Ankari, pod sumnjom da su pripadnici Islamske države i da su planirali napad za doček Nove godine u jednom tržnom centru u Ankari.

Pojačane snage bezbednosti, sa 1.500 čuvara reda, planirane su za sutra i u Beču, čije vlasti, i pored upozorenja od mogućih terorističkih napada, nisu odustale od održavanja “Novogodišnje trase”, najvećeg dočeka Nove godine pod vedrim nebom, mada nisu isključile mogućnost otkazivanja.

Austrijska policija je prošle nedelje saopštila da je niz evropskih prestonica, uključujući Beč, dobio upozorenja od obaveštajnih službi o mogućim teroristickim napadima uoči Nove godine, a koji bi mogli da budu izvedeni uz upotrebu vatrenog oružja i eksploziva.

Istovremeno, međunarodna koalicija koju predvode SAD nastavlja udare na Islamsku državu u Iraku i Siriji, a ni Rusija ne popušta u svojim vazdušnim operacijama protiv meta džihadističke organizacije na sirijskoj teritoriji.

S druge strane, Islamska drzava je u najnovijoj poruci u subotu saopštila da vazdušni udari Rusije, a ni akcije koalicije na čelu sa Vašingtonom, nisu uspeli da je oslabe.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike