U trendu

Evropa ujedinjena oko Helmuta Kola

Evropa se još jednom ujedinila oko bivšeg nemačkog kancelara Helmuta Kola, koji je juče sahranjen u Nemačkom gradu Špajer na jugoistoku te zemlje, piše Politiko.

On je, kako navodi taj portal, za poslednju želju naveo da mu lideri Evropske unije odaju počast u „najevropskijem“ gradu Strazburu, što je dovelo do toga da se članovi Evropskog parlament okupe oko njegovog kovčega, umotanog u plavo-zlatnu zastavu Evropske unije.

Kako kaže Politiko, Kol je i u smrti „uspeo da izgura svoje, kao što je to obično radio u životu“.

Na ispraćaju je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker podsetio prisutne kako je 1997. godine na sastanku Evropskog saveta Kol zatražio reč nakon odluke Saveta da se u EU primaju i bivše komunističke države istočne Evrope. Prema Junkerovim rečima, to je bio najlepši dan Kolovog političkog života, jer je posvedočio ujedinjenju cele Evrope.

Na ispraćaju se pojavilo mnogo evropskih lidera iz istočne Evrope, među kojima su bili predsednik Polsjek Adržej Duda, bugarski premijer Bojko Borisov, litvanska predsednica Dalja Gribauskajte i mađarski premijer Viktor Orban, piše Politiko.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk iskoristio je priliku da pošalje poruku Poljskoj i Mađarskoj, koje Brisel često optužuje da gube evropske vrednosti.

„Pitanje budućnosti ujedinjene Evrope mora da ima jak odgovor: da. Da za Uniju, da za slobodu, da za ljudska prava“, rekao je Tusk.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron osigurali su da budu viđeni kao „tim“, kao što su bili Kol i bivši francuski predsednik Fransoa Miteran, koji su se na bojnom polju u Verdunu 1984. godine držali za ruke.

Makron je poljubio Merkelovu kada su sedeli jedno do drugoga, a ona ga je nakon njegovog govora uhvatila za ruku, piše Politiko.

Bivši nemački kancelar Helmut Kol sinoć je sahranjen na groblju u nemačkom gradu Špajer.

Lideri Evrope, SAD i Rusije odali su ranije u subotu u Strazburu poštu Kolu, koji je preminuo 16. juna u 87. godini.

Kovčeg s njegovim posmrtnim ostacima kasnije je prebačen helikopterom preko Rajne do njegovog rodnog grada Ludvigshafen, gde je prošla povorka sa njegovim telom pre nego što je ono brodom prebačeno do mesta počinka u Špejeru, navodi Rojters.

U Evropskom parlamentu, u Strazburu i po prvi put u Evropskoj uniji, odata je počast jednom nacionalom lideru.

Ceremoniju su organizovale zajedno tri evropske institucije – Evropska komisija, Evropski parlament i Evropski savet.

Nemački lideri i poslanici odali su počast bivšem nemačkom kancelaru u utorak u rimokatoličkoj katedrali u Berlinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.