U trendu

Evropska unija formira školu za špijune

Evropska unija dobiće i svoju prvu školu za špijune. Kako je dogovorilo 25 ministara odbrane država Evropske unije, osim klasičnih špijunskih tehnika, polaznici će prolaziti i obuke iz pomorskih i veština upravljanja letelicama, uključujući i dronove. Obuku će pružati kako obaveštajne agencije evropskih država, tako i NATO.

Protiv škole bili su predstavnici Danske, Malte i Velike Britanije.

Ostali ministri podržali su ukupno 16 projekata zajedničke odbrane i bezbednosti EU.

Škola za špijune poverena je grčkim i kiparskim domaćinima, što je dodatno povećalo pažnju „Pet očiju“, obaveštajne asocijacije koju čine SAD, Australija, Novi Zeland, Kanada i Velika Britanija, a koja je i do sada blokirala uspostavljanje ove institucije EU. Međutim, kako oni napuštaju Uniju, i ta je prepreka uklonjena.

Ipak, i među onima koji su podržali školu ima skeptika. Njihovo nepoverenje temelji se na stavu da su Grčka i Kipar bliski Rusiji i da bi to moglo dovesti do propasti projekta, pre nego li i proizvede prve agente.

Osim špijunske škole, ministri su dogovorili i da Nemačka razvija najnoviju generaciju dronova, i da modernizuje borbene helikoptere koje proizvodi zajedno sa Francuskom, Bugarska predvodi projekte izgradnje i korišćenja malih i srednjih podmornica, Austrija je zadužena za zaštitu od bojnih otrova, a Švedska za osmatranja i uzbunjivanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.