U trendu

Evropski i britanski parlament pozvali Zakerberga da objasni korišćenje ličnih podataka

Evropski parlament i parlament Velike Britanije pozvali su osnivača i direktora Fejsbuka Marka Zakerberga da pruži objašnjenje o korišćenju ličnih podataka korisnika te društvene mreže od kompanije Kembridž analitika.

Vlasti žele da utvrde da li su istiniti navodi da je ta kompanija koristila lične podatke ljudi, „rudarene“ s Fejsbuka, da bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi na predsedničkim izborima u SAD 2016, navodi Asošiejted pres.

Kembridž analitiku optužuju da je nedozvoljeno koristila podatke više od 50 miliona korisnika Fejsbuka bez njihove saglasnosti, i da nije obrisala te podatke kada joj je rečeno da to uradi. Kembridž analitika, čije je sedište u Londonu, negira optužbe.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani naveo je danas na Tviteru da je Zakerberg pozvan da dodje u EP.

„Pozvali smo Marka Zakerberga u Evropski parlament. Fejsbuk treba da razjasni pred predstavnicima 500 miliona Evropljana činjenicu da lični podaci nisu zloupotrebljeni da se manipuliše demokratijom“, napisao je Tajani.

Predsednik Odbora britanskog parlamenta za medije Demijan Kolins rekao je danas da je to telo više puta pitalo Fejsbuk kako koristi lične podatke i da su zvaničnici te kompanije „dovodili Odbor u zabludu“.

Kolinsov potez je usledio pošto je britanska komesarka za informisanje Elizabet Denam ranije danas rekla da će zatražiti sudski nalog za pretres prostorija Kembridž analitike.

Nekadašnji radnik Kembridž analitike Kristofer Vajli rekao je da je ta firma prikupila velike količine podataka preko jednog kviza na Fejsbuku, nazvanog „Ovo je tvoj digitalni život“, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Vajli tvrdi da je u kvizu učestvovalo oko 270.000 ljudi, a da su podaci oko 50 miliona korisnika, uglavnom iz SAD, sakupljeni bez njihovog eksplicitnog pristanka, preko mreža njihovih prijatelja.

On je naveo da su ti podaci prodati firmi Kembridž analitika, koja ih je koristila za pravljenje psiholoških profila, posle čega su tim korisnicima prikazivane prilagodjene reklame i vesti u korist Trampa, u cilju uticanja na ishod izbora u SAD 2016.

Zamenik portparola Bele kuće naveo je da Tramp pozdravlja svaku istragu Kembridž analitike, pošto „privatnost Amerikanaca treba da bude zaštićena“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.