Evropski kongres AfD praćen protestima

BERLIN – Desničarska populistička Alternativa za Nemačku (AfD) održava stranačku konvenciju posvećenu izborima za Evropski parlament, a kongres u saksonskom gradu Riza praćen je protestom oko 1.300 demonstranata.

Učesnici kongresa AfD trebalo bi do ponedeljka da raspravljaju o programskom dokumentu koji predviđa i izlazak Nemačke iz Evropske unije, ukoliko se u sledećem izbornom ciklusu do 2024. godine ne ispune reformski zahtevi te stranke.

Ti zahtevi uključuju ukidanje većine evropskih institucija i povratak nacionalnim državama.

Očekuje se da će se na zahtev umerenih krugova stranke odustati od zahteva za ispunjenje reformskih zahteva u petogodišnjem roku.

Unutarstranačke podele su vidljive i na aktuelnom kongresu, na kojem se izbor kandidata za liste na izborima za Evropski parlament u maju odvija usporeno zbog nesuglasica oko kandidata, prenosi Hina.

Izbor se, kako navodi, odvija do te mere sporo da je predsednik stranke Jerg Mojthen apelovao da se ubrza proces izbora, jer vreme predviđeno za održavanje kongresa neće biti dovoljno.

Uoči početka kongresa, stranku je u petak napustio jedan od najistaknutijih članova Andre Pogenburg koji je pripadao radikalnom krilu stranke.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike