U trendu

Evropski parlament o Bregzitu: London ne može da bira šta mu odgovara

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju o Bregzitu u kojoj se navodi da Velika Britanija u odnosu s Evropskom unijom ne može da bira samo ono što njoj odgovara.

Svaki okvir za buduće odnose treba da poštuje integritet unutrašnjeg tržišta EU, carinsku uniju i četiti slobode – kretnja robe, kapitala, usluga i rada, saopštio je Evropski parlament.

U rezoluciji se takodje traži odražavanje prava gradjana prema Sporazumu iz Belfast koji se tiče slobodnog prelaska granice izmedju Velike Britanije i Irske u Severnoj Irskoj

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je prošle nedelje da neće biti napretka u razgovorima s Velikom Britanijom o trgovinskom sporazumu posle Bregzita dok se ne reši pitanje granice s Irskom.

Tusk je u rekao da Velika Britanija mora predložiti „specifično i realistično rešenje da se izbegne tvrda granica“.

Evropski poslanici traže i da se obezbedi ravnopravan i fer tretman državljana EU u Velikoj Britaniji i britanski gradjana koji žive u Uniji.

U rezoluciji, usvojenoj s 544 glasova „za“, 110 „protiv“ i 51 uzdržan, navodi se da i zemlje bliske članicama Unija s identičnim zakonodavstvom ne mogu da imaju ista prava, koristi i pristup tržištu kao članice EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar