U trendu

Evropski parlament: Odmah ustanoviti Zajednicu srpskih opština na Kosovu

Evropski parlament traži da vlasti u Prištini „odmah ustanove Zajednicu srpskih opština saglasno sporazumu (Beograd-Priština), potpisanom uz posredovanje Evropske unije, a u skladu s odlukom Ustavnog suda Kosova“, piše u predlogu rezolucije o Kosovu koju danas popodne treba usvoji Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta.

U predlogu rezolucije, koju potom, na plenarnom zasedanju, treba konačno da usvoji i Evropski parlament, navodi se da još nije počela ni izrada statuta Zajednice srpskih opština, koja je u dokumentu označena kao „asocijacija“, kako je nazivaju vlasti u Prištini.

Izveštač Evropskog parlamenta za Kosovo, austrijska poslanica „zelenih“ Ulrike Lunaček, izradila je izveštaj koji je poslužio kao osnova za predlog rezolucije. U njemu se ponovo poziva pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, da to učine, uz tvrdnju da bi to „doprinelo normalizaciji odnosa Beograd-Priština“.

Takodje se „hitno traži od rukovodilaca srpske zajednice na Kosovu da svoj položaj i ulogu u potpunosti ugrade u kosovske institucije, da se odvoje od Beograda i konstruktivno rade, na dobrobit celog stanovništva Kosova“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar