U trendu

Evropski parlament usvojio rezoluciju o glavnim smernicama za Bregzit

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju o glavnim smernicama pregovora o Bregzitu pozivajući na pregovore u fazama i odbijajući mogućnost da se sporazum o budućem odnosu sa Velikom Britanijom postigne pre nego što se dogovori razlaz.

To je protiv želja Londona koji smatra da bi pregovori o razdvajanju trebalo da idu paralelno sa dogovorom o budućemn trgovinskom aranžmanu sa evropskim blokom.

Evropski poslanici usvojili su rezoluciju sa 516 glasova, 133 protiv i 50 uzdržanih, čime se ukazuje na težak zadatak pred britanskom premijerkom Terezom Mej kad udje u dvogodišnje pregovore s evropskom dvadesetsedmoricom.

U rezoluciji je odredjeno nekoliko crvenih linija koje ne treba da se predju tokom pregovora, i preuzeto je više tačaka iz predloga o smeru pregovora koje je već u petak predstavio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Tokom rasprave poslanici su izviždali bivšeg vodju britanske evroskeptične partije Jukip (UKIP) Najdžela Faraža koji je rekao da se EU ponaša kao „mafija“ a njeni članovi kao „gangsteri“ i da traže od Britanije otkup u svojim „osvetoljubivim“ zahtevima u pregovorima za Brezgit.

„Ponašate se kao mafija… mislite da smo mi talac. Mi slobodno možemo da idemo“, rekao je Faraž u Strazburu.

U rezoluciji Evropskog parlamenta naglašava se da Velika Britanija treba da poštuje sve finansijske obaveze koje je preuzela kao zemlja članica Unije, što je račun koji bi po oceni nekih posmatrača mogao da iznosi izmedju 55 i 60 milijardi evra.

„Mi nikad nećemo tražiti da kaznimo Veliku Britaniju, samo ćemo joj tražiti da plati ono na šta se obavezala kao zemlja članica, mi treba jednostavno da svedemo račune ni manje ni više“, rekao je glavni EU pregovarač za Bregzit Mišel Barnije.

U rezoluciji se insistira na tome da se uslovi razvoda fiksiraju pre nego što se pregovara o novom sporazumu o vezama izmedju Britanije i EU, što je suprotno željama britanske premijerke Tereze Mej.

„Što pre se složimo o organizovanom povlačenj (Velike Britanije) utoliko pre možemo da pripremamo naše buduće odnose“, rekao je Barnije.

Barnije je rekao danas da bi paralelni pregovori o ta dva pitanja bili vrlo „rizičan pristup“ koji je on rešen da izbegne.

On misli da je potrebno da se u prvoj fazi isključivo razgovara o postizanju dogovora o principu razdvajanja Britanije od Unije.

U tekstu se predvidja da pregovori o tranzitnim pitanjima mogu da počnu u toku dvogodišnjeg perioda ako se ostvari opipljivi napredak ka postizanju sporazuma o razdvajanju.

Jedan od prioriteta u rezoluciji je zaštita prava tri miliona evropskih gradjana koji žive u Britaniji i milion Britanaca koji žive u EU, što je i Britanija iznela kao svoj prioritet.

„Pozdravljam to što su Parlament i Evropski savet izneli to kao prvi prioritet takodje i sa stanovišta Evropske unije“, rekao je u Evropskom parlamentu britanski ministar Robin Voker.

On je medjutim ponovio da Britanija želi da razgovara o budućim vezama s EU što je pre moguće.

„Interes obe strane u ovim pregovorima će najbolje biti osiguran ako se udje u tehničke pregovore o budućem odnosu što je pre moguće u dve godine koje imamo na raspolaanju“, rekao je Voker.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar