U trendu

Evropski sud pravde: Doživotna zabrana glasanja za zatvorenike je legalna

Odluka Francuske da uvede automatsku doživotnu zabranu glasanja za ljude osuđene za određene zločine je legalna, presudio je Evropski sud pravde (ESP).

U slučaju koji je pomno praćen i u Britaniji, čija vlada odbija pozive evropskih sudija da promeni propise koji onemogućavaju zatvorenicima da glasaju, ESP je presudio da je gubitak prava glasanja Tijerija Delvinja, osuđenog 1988. na 12 godina zatvora zbog ubistva, u skladu sa zakonima EU, prenosi Rojters.

Francuska je 1994. izmenila zakone i ukinula automatski gubitak prava na glasanje za zatvorenike osuđene za teške zločine, a uvela 10-godišnju zabranu glasanja koju su određivali sudovi.

To nije retroaktivno uticalo na doživotnu zabranu određenu Delvinju, koji je podneo žalbu francuskom sudu, navodeći da zabrana krši osnovna prava građana EU da glasaju na izborima za Evropski parlament.

ESP, od kog je francuski sud zatražio mišljenje, naveo je da pravo glasanja može biti ograničeno ukoliko je to učinjeno na, kako navodi, proporcionalan način.

„U ovom slučaju, zabrana koja se odnosi na Delvinja je proporcionalna, budući da uzima u obzir prirodu i težinu zločina i dužinu izdržavanja kazne“, naveo je ESP.

Premijer Britanije Dejvid Kameron, koji do kraja 2017. planira da održi referendum o članstvu Britanije u EU, ukoliko Brisel ne pristane na reforme koje zahteva London, snažno se protivi ukidanju zabrane glasanja za zatvorenike u Britaniji, koje traži Evropski sud za ljudska prava iz Strazbura.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.