U trendu

Evropski sud zabranio Mađarskoj transfer devet migranata

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu zabranio je mađarskim vlastima da prebace osam tinejdžera i jednu trudnicu iz azila za izbeglice, u blizini Budimpešte, u tranzitnu zonu duž mađarsko-srpske granice, gde bi bili zadržani u pritvoru, saopštio je danas Mađarski helsinški odbor, prenosi agencija MTI.

Proceduru je u petak pokrenuo taj odbor u vezi sa stupanjem na snagu novih graničnih propisa u Mađarskoj, prema kojima „očigledno ugroženi klijenti kojima je potreban poseban tretman“ mogu biti prebačeni iz otvorenih kampova u zatvorene objekte u tranzitnoj zoni.

U svojoj presudi, sud u Strazburu tražio je mađarskoj vladi da do 10. aprila odgovori na pitanja koja joj je uputio o vremenskim odrednicama i pravnoj osnovi za takve transfere migranata, naveo je Komitet u saopštenju, prenosi MTI.

Mađarska je saopštila da je spremna da od utorka počne sa zatvaranjem tražilaca azila u kampove na svojoj južnoj granici sa Srbijom, nakon što je ovog meseca usvojila zakon o tome koji je izazvao kritike grupa za zaštitu ljudskih prava i UN.

Od utorka, tražioci azila koji uđu u Mađarsku kao i oni koji se trenutno nalaze u toj zemlji biće zatvarani u te kampove dok im zahtevi ne budu obrađeni, prenosi AFP.

„Službe za zaštitu granice su u potpunosti spremne za stupanje na snagu pojačanog legalnog zatvaranja granice 28. marta“, saopštilo je ranije mađarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.