U trendu

EWB lista 10 najuticajnijih članova EP za Zapadni Balkan

BRISEL – „Juropian Vestern Balkans“ (EWB) sastavio je listu 10 članova Evropskog palamenta koji su imali najviše uticaja na Zapadni Balakan, s obzirom na to da se mandat EP koji je trajao od 2014. do 2019. godine završio prošle nedelje.

Na spisku se, između ostalih nalaze i Austrijanka Ulrike Lunaček iz političke grupe Zeleni Evropski slobodni savez, poznata po svom angažovanju oko razgraničenja Crne Gore i Kosova, kao i Andrej Plenković iz Evropske narodne stranke (EPP), koji je za vreme svog mandata podsticao Haški tribunal da ponovo razmotri odluku o privremenom osolobađanju Vojislava Šešelja pre donošenja prvostepene presude.

EWB je u svoju listu uvrstio i Slovaka Edvarda Kukana iz EPP, koji je upamćen po svojoj posvećenosti normalizaciji osnosa Srbije i Kosova i ostalih osetljivih pitanja na Zapadnom Balkanu, Tanju Fajon iz S&D grupe, Nemca Dejvida Mekalistera (EPP), za kojeg kažu da je on „oči i uši“ kancelarke Angele Merkel.

Prema EWB, i Slovenac Ivo Vajgl (ALDE), Nemac Knut Flekenštajn (S&D), koji je „zadužen“ za Albaniju, te Britanac Ričard Hauit (S&D), Rumun Kristian Dan Predu (EPP) i Britanka Anelize Dods (S&D), takođe su na listi uticajnih u pitanjima ZB.

Za Dodsovu EWB kao zanimljivost navodi da je na sastanke sa crnogorskim predstavnicima dovodila svoju ćerkicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.