najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

F. polisi: Deset mogućih ratova u 2016. godini

Tokom proteklih pet godina povećao se broj oružanih sukoba u svetu, a u 2016. godini ne treba ocekivati poboljšanje situacije u oblasti rešavanja vojnih kriza, piše „Forin polisi“.

Analitičari američkog lista napravili su presek deset najvažnijih i najužarenijih tačaka kojima će svetska zajednica morati da posveti pažnju tokom ove godine.

Do najžalosnijih humanitarnih posledica, prema mišljenju autora teksta, može da dovede nastavak sukoba u Siriji, Iraku, Južnom Sudanu, Avganistanu, Jemenu i Čadu.

Na spisku su i unutrašnji sukobi u Turskoj (sukob Ankare i Kurda) i u Libiji (gde i dalje traje gradanski rat), prenosi Sputnjik.

Pored toga, prema mišljenju autora, situacija u Burundiji, u kojoj raste nezadovoljstvo stanovništva zbog odluke aktuelnog predsednika da se kandiduje po treći put na tu funkciju i situacija povodom Južnog kineskog mora, gde SAD pokušavaju da se suprotstave rastu uticaja Kine, mogli bi da se zakomplikuju ove godine, što bi moglo da dovede do stvaranja novih žarišta.

„Forin polisi“ piše da većinu nabrojanih sukoba nije moguće rešiti, „jer su u njih umešane ekstremističke organizacije čiji ciljevi i ideologije ne dozvoljavaju da se rat rešava pregovorima, a to poništava napore za uspostavljanje mira“.

„Vreme je da se u 2016. godini odustane od mišljenja da je samo borba protiv nasilnog ekstremizma način da se očuva svetski mir ili čak način da se rešava kriza u jednoj zemlji, na primer u Siriji“, piše „Forin polisi“, prenosi Sputnjik.

Analitičari lista smatraju da većina nabrojanih sukoba zahteva saradnju na nekoliko nivoa – među svim učesnicima svetskih političkih procesa.

„Države moraju da udvostruče svoje napore za pronalaženje sistema političkih dogovora, da koriste i najmanje mogućnosti za postizanje kompromisa“, piše „Forin polisi“.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Louis Krstic

    Onaj ko stvarno želi MIR u svetu, ostaviće taj svet oko sebe na miru. Svako onaj ko se na bilo koji način meša u probleme druge ili drugih zemalja raspiruje nemir i ratno stanje, bio on toga svestan ili ne. Očigledno je da mirotvoračka politika uvek ima za cilj nešto skriveno ili pokriveno mirotvosrstvom. Mirotvorci sede kući sa svojim avionima, brodovima, raketama i ostalim ratnim glupostima.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike