U trendu

Fabrički radnik postao zvezda predsedničke debate u Francuskoj

Malo poznati kandidat za predsednika Francuske, fabrički radnik Filip Putu postao je zvezda televizijske debate u kojoj je dovodio u pitanje poštenje druga dva predsednička kandidata umešana u korpucionaške skandale.

Neobrijan, ležerno obučen u bež duksu, kandidat levičarske Nove antikapitalističke partije privukao je pažnju javnosti oštrom retorikom u odbranu radničke klase i izazivanjem kandidatkinje desnice Marin le Pen i konzervativnog Fransoa Fijona, protiv kojih se vode istrage zbog zloupotreba državnih sredstava.

Putu, zaposlen u Fordovoj fabrici automobila, nema nikakve šanse da pobedi na predsedničkim izborima 23. aprila, ali njegov glas se čuo i njegovi napadi na favorite u izbornoj trci raširili su se po društvenim mrežama, prenosi AP.

Veliki aplauz publike u studiju Putu je dobio za odgovor na izjavu Le Pen da nije saradjivala sa istražiteljima jer ima poslanički imunitet.

„Ne postoji radnički imunitet, kada nas policija pozove, mi idemo“, rekao je Putu, prenosi Blumberg.

Le Pen, kandidatkinja Nacionlnog fronta, nije se odazvala na poziv istražnog sudije u vezi s navodima da su članovi njene stranke Nacionalni front prevarili Evropski parlament za nekoliko stotina hiljada evra, isplaćenih za posao koji nisu obavili.

Putu se zatim obratio Fijonu koji je pod istragom zbog optužbi da su njegova supruga i deca imali dobro plaćene fiktivne državne poslove.

Fijon je priznao da je „napravio greške“, ali je negirao da je napravio pravne prekršaje, piše Gardijan.

„Od januara traje veselje. Ništa osim afera. Što se više kopa, to se više oseća miris korupcije i varanja. Isto je i s Marin le Pen, kradu iz državnih fondova, a Nacionalni front koji bi trebalo da bude antisistemski, ne brine se, jer je zaštićen poslaničkim imunitetom“, rekao je Putu.

Putu je odbio da se fotografiše sa ostalih 10 kandidata, rekavši da oni nisu njegove kolege.

Na početku debate, 50-godišnji Putu se predstavio kao fabrički radnik koji veruje da je, pored Natali Arto, jedini kandidat koji ima normalan posao i da je protiv „nepristojno bogatih“.

Kada su ga moderatori upozoravali da je prekoračio vreme u debati, Putu je odgovorio: „Samo zato što ne nosim kravatu, ne znači da možete da me prekidate“.

Putu je na predsedničkim izborima 2012. godine osvojio 1,15 odsto glasova, a ove godine vodi izbornu kampanju pod sloganom „Naši životi ne njihov profit“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.