U trendu

Fajon: Podrska predlogu SLO da BiH sto pre postane kandidat

LUKSEMBURG – Predlog Slovenije da Evropska unija što pre dodeli Bosni i Hercegovini status kandidata za članstvo u EU dobio je veliku podršku i pre svega veliko razumevanje na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova EU, izjavila je šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon.

„Zato što su svi svesni da Zapadni Balkan ima perspektivu proširenja i da mu je potrebna naša politička podrška i posvećenost“, rekla je ona posle sednice Saveta EU za spoljne poslove u Luksemburgu, prenela je STA.

Pojedini ministri spoljnih poslova EU dočekali su predlog sa odobravanjem, dok je druge iznenadio, rekla je ona, dodajući da je „važno poslati politički signal da Slovenija promoviše proces proširenja u regionu i da neće zaboraviti ove zemlje“.

Prema njenim rečima, predlog je da BiH dobije status kandidata pod sličnim uslovima kao Ukrajina.

To, kako navodi STA, znači da bi BiH dobila statusa kandidata što je pre moguće, ali da bi, pre nego što pregovori o pristupanju počnu, morala da ispuni sve neophodne uslove.

Na osnovu verzije predloga u koje je STA imala uvid, BiH bi na samitu EU u četvrtak i petak u Briselu dobila status kandidata.

Fajon je na sednici Saveta istakla značaj proširenja EU na Zapadni Balkan i dodala da Slovenija snažno podržava i da se Ukrajini dodeli status zemlje kandidata za članstvo u EU i da joj se pomogne kako bi se ruski napad što pre okončao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.