U trendu

FBI: Bombe ispred sedišta Republikanske i Demokratske stranke SAD ostavljene dan pre nemira

Američke vlasti su saopštile da su dve improvizovane bombe, pronadjene ispred sedišta Republikanske i Demokratske stranke neposredno uoči upada pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa u Kongres SAD, ostavljene dan ranije.

Federalni istražni biro (FBI) je naveo da su istragom otkrivene nove informacije, uključujući podatak da su eksplozivne naprave ostavljene ispred Republikanskog i Demokratskog nacionalnog komiteta5. januara uveče, izmedju 19.30 i 20.30, dan pre nemira u Vašingtonu u kojima je poginulo pet osoba.

Pripadnici bezbednosnih snaga pronašli su bombe tek sutradan.

Za sada nije jasno da li to znači da bombe nemaju veze s nemirima 6. januara ili su ih namerno postavlili oni koji su planirali pobunu na dan kada je Kongres odlučivao o potvrdi pobede kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Za podatke o tom slučaju vlasti su povećale nagradu na 100.000 dolara.

Republikanski i Demokratski nacionalni komitet nalaze se nedaleko od Kongresa SAD gde su 6. januara izbili nasilni protesti posle protesta Trampovih pristalica koje osporavaju pobedu Bajdena na izborima 3. novembra.

Istražitelji su nedeljama zabrinuti zbog mogućih novih napada u Vašingtonu nakon što je Bajden preuzeo dužnost predsednika 20. januara.

Ministarstvo bezbednosti SAD u sredu je izdalo hitno upozorenje na opasnost od mogućeg domaćeg terorizma, odnosno nasilja protivnika Bajdenove administracije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.