U trendu

FBI istražuje veze Trampove kampanje sa Rusijom

Direktor FBI Džejms Komi potvrdio je danas da ta federalna agencija istražuje moguće napore koje je preduzimala ruska vlada kako bi se mešala u američke izbore 2016. godine, uključujući bilo kakve veze kampanje predsednika Donalda Trampa i Moskve, prenosi Rojters.

Navodi se da je Komi to rekao tokom svedočenja u Kongresu SAD o ruskim aktivnostima.

On je kazao da ispitivanje „uključuje istragu prirode bilo kakvih veza između pojedinaca povezanih sa Trampovom kampanjom i ruske vlade i to da li je postojala bilo kakva koordinacija između kampanje i napora Rusije“.

„Pošto je u pitanju otvorena istraga koja je u toku i pod oznakom tajnosti, ne mogu da kažem više o tome šta radimo i čije ponašanje istražujemo“, rekao je Komi.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp poručio je danas da su optužbe da je radio sa Rusijom lažne.

„Ta priča je lažna i svi to znaju“, napisao je Tramp na svom Tviter nalogu, preneo je AFP.

Demokrate su, kako tvrdi Tramp, izmislile i progurale rusku priču kao izgovor za to što su imali užasnu kampanju.

Njegovo reagovanje usledilo je nakon vesti da će direktori Federalnog istražnog biroa (FBI) i Državne bezbednosne agencije (NSA) svedočiti danas pred Kongresom SAD o njegovim potencijalnim vezama sa Rusijom i njegovim tvrdnjama da ga je prisluškivao bivši šef države Barak Obama.

Direktori FBI i NSA, Džejms Komi i Majk Rodžers, govore prvi put javno o ta dva pitanja, koja su zaokupila američku javnost prethodnih nedelja, preneo je AFP.

Komi svedoči pred Komitetom za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma SAD na saslušanju, tokom kojeg će biti ispitana umešanost Rusije u predizbornu predsedničku kampanju u SAD 2016. godine.

Zakazano je i svedočenje Rodžersa.

Predsedavajući američkog kongresnog Komiteta za obaveštajna pitanja Devin Nuns izjavio je juče da, koliko on zna, „nema dokaza“ da je predizborni tim Trampa bio u dosluhu sa Rusijom uoči američkih predsedničkih izbora 2016.

„Na osnovu svega što sam do jutros video – nema dokaza o tajnim dogovorima“, rekao je član Predstavničkog doma SAD u emisiji Foks njuza.

Eventualne veze Trampa i njegovog tima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tema su brojnih spekulacija od kada je izabran za predsednika 8. novembra, podseća francuska agencija.

(Tanjug)

1 komentar
  1. goran manic

    Ne mučite se: veze su duboke i bitne i za vas nesalomive.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike