U trendu

FBI: Procena sposobnosti kineskog balona još u ranoj fazi

VAŠINGTON – Federalni istražni biro (FBI) pronašao je samo ograničene fizičke dokaze iz navodnog špijunskog kineskog balona oborenog u okean u subotu i još nije u mogućnosti da prikupi dovoljno informacija kako bi procenio njegove sposobnosti, rekli su danas zvaničnici biroa upoznati sa operacijom.

„Veoma je rano da govorimo o procesu i dokazi koji su pronađeni i poslati FBI su izuzetno ograničeni“, rekao je jedan od zvaničnika novinarima na brifingu, preneo je Rojters.

Zvaničnici su rekli da FBI još nema pristup većini „korisnog tereta“ balona, gde se verovatno nalazila većina ugrađene elektronike.

FBI je naveo da se većina dokaza nalazi pod vodom i da je otpočelo uklanjanje soli i morske vode sa ostataka.

„Nismo identifikovali bilo kakav energetski ili ofanzivan materijal“, rekao je jedan od zvaničnika FBI, upitan da li je bilo eksploziva ili drugih štetnih komponenti u balonu.

Prošle sedmice kineski balon preleteo je iznad teritorije SAD i oboren je u subotu u vode Atlantik, kod obala Južne Karoline.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je u pitanju meteorološki balon koji je izleteo sa kursa i optužilo SAD za preteranu reakciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.