Federika Mogerini u SBUN: Čim Priština ukine carine, sazvaću novu rundu dijaloga

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) u Njujorku da „carine koje je vlada Kosova zavela na uvoz iz Srbije moraju da se stave van snage“ i da će „čim te takse budu ukinute“, sazvati novu rundu dijaloga Beograd – Priština.

Cilj dijaloga je, kako je podvukla, da se „postigne pravno obavezujući sporazum koji se mora latiti rešavanja svih otvorenih pitanja i dovesti do potpune normalizacije odnosa Prištine i Beograda“, a koji će dobiti podršku SBUN i o kome se moraju isključivo dogovoriti same strane u dijalogu – Beograd i Priština.

Konačni sporazum Beograda i Prištine „mora biti saglasan medjunarodnom pravu i dobiti podršku Saveta bezbednosti UN, tako da vaša uloga jeste i biće ključna, a mi smo spremni, ja sam lično spremna, da ojačam našu razmenu kontakata o tome sa svim članovima SBUN“.

Čelnica Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) je to rekla u utorak obrazlažući ključne pravce i načela medjunarodne politike Evropske unije članovima SBUN.

“Ja lično posredujem u dijalogu”, predočila je Federika Mogerini, „ali dijalog nije moja stvar, niti stvar Evropske unije ili bilo koga od vas ovde za stolom, već pripada dvema stranama (Beogradu i Prištini) i one su te koje treba da postignu sporazum koji bi bio obostrano prihvatljiv i odgovarajući“.

A, po njenim rečima,  „povoljan ishod dijaloga Beograd-Priština bi dao više nade celom regionu i bio obrazac i nadahnuće za Evropu i ceo svet“.

Šefica EEAS je dodala da želi da, pored ostalih, da pomene „još dva doprinosa Evropske unije multilateralnom poretku“ u svetu, za koji se EU zalaže,  a to su zbivanja vezana „za pomirenje na Balkanu“.

Ona je tu istakla dijalog Beograd-Priština i, kako je rekla, „ono što se već smatra istorijskim dogadjajem na Balkanu… I šta je novi pozitivan primer saradnje EU I UN“, a to je sporazum Skoplja i Atine o rešavanju pitanja imena.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike