U trendu

Fedorov pozvao papu da pomogne da se zaustavi rat

RIM – Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja, opisao je sate teškog ispitivanja koje je preživeo dok su ga prošlog meseca gotovo nedelju dana držale ruske snage i apelovao je na papu da pomogne da se zaustavi rat koji je uništio delove njegovog grada na jugu Ukrajine.

„Bilo je to opasnih šest dana jer sam shvatio da su za Ruse moj život i životi civila vredni nuli“, rekao je juče u Rimu gradonačelnik Melitopolja mesec dana nakon što je pušten na slobodu, preneo je Rojters.

Melitopolj je, inače, sada pod kontrolom ruskih snaga, koje su zauzele grad 11. marta kada je, prema ukrajinskim izvorima, Fedorov i kidnapovan. Grad se nalazi zapadno od opkoljenog grada Marijupolja u južnom regionu koji Rusija želi da kontroliše.

Fedorov je oslobođen u razmeni zatvorenika 16. marta.

On se sa papom Franjom i državnim sekretarom Vatikana kardinalom Pjetrom Parolinom sastao u subotu pre nego što je prisustvovao uskršnjoj službi i rekao je da je zamolio Vatikan da se založi kod predsednika Rusije Vladimira Putina da garantuje humanitarne koridore za Marijupolj, koji se suočio sa razornim bombardovanjem.

Major Serhij Volina, komandant ukrajinske 36. brigade marinaca koja se još bori u Marijupolju, takođe je pozvao papu da pomogne u pismu objavljenom danas na Telegramu.

„Nemam mnogo vremena da opišem sve strahote koje vidim ovde svaki dan. Žene sa decom i bebama žive u bunkerima… Svaki dan ranjenici umiru jer nema lekova. Nema vode, nema hrane“, napisao je on.

„Pomozite da se spasu“, apelovao je Volina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.