U trendu

Fejsbuk u najvećoj krizi nakon otkrića o Sorošu

Društvenu mrežu Fejsbuk trese najveća kriza u istoriji, nakon otkrića „Njujork tajmsa“ da se ta kompanija svetila svojim najvećim kritičarima neosnovano ih dovodeći u vezu sa američkim milijarderom Džordžom Sorošem i šireći o njima ekstremno desničarske teorije zavere.

Fejsbuk se ovde godine našao na udaru kritika zbog otkrića skandala sa „Kembridž analitikom“ i korišćenjem podataka korisnika društvene mreže radi uticanja na američke predsednicke izbore, kao i zbog brojnih drugih afera.

Da bi se odbranio, Fejsbuk je zaposlio agenciju za odnose sa javnošću „Dejfajners pablik afers“ (Definers Public Affairs), poznatu po dobrim odnosima sa Republikanskom strankom.

Na zahtev Fejsbuka, ta agencija je novinarima dostavila izveštaj u kojem je optužila Soroša da podržava antifejsbuk grupe i tražila da se istraže navodne finansijske veze izmedu tih grupa i poznatog biznismena, naveo je „Njujork Tajms“.

Soroš, 88-godišnji Jevrejin rođen u Mađarskoj, koji je preživeo Holokaust, dugo je finansirao brojne liberalne i prodemokratske aktivnosti i pokrete širom sveta.

Zato je glavna babaroga u ultradesničarskim teorijama zavere, od kojih mnoge imaju antisemitski prizvuk, a najnovija od tih teorija tvrdi da je Soroš lično finansirao karavan migranata koji preko Centralne Amerike stiže do južne granice SAD, piše „Blic“.

Soroš je, kako se navodi, nedavno bio i jedna od meta napada Cezara Sajoka, Trampovog pristalice koji je slao bombe istaknutim kriticarima americkog predsednika.

Sajok je, navodno, bio opsednut teorijama zavere o Sorošu.

Posle teksta u „Njujork tajmsu“, Patrik Gaspar, predsednik Sorošovog Fonda za otvoreno društvo, poslao je pismo Šeril Sandberg, glavnoj operativnoj menadžerki Fejsbuka, i prosledio ga Marku Zakerbergu, direktoru i osnivaču kompanije, kao i članovima americkog Kongresa.

Gaspar je, kako se navodi, povezao „prljavu kampanju“ Fejsbuka protiv Soroša sa pokušajem njegovog ubistva bombom.

„Bio sam šokiran kad sam od ‘Njujork tajmsa’ saznao da ste Vi i Vaše kolege iz Fejsbuka angažovali republikansku istraživačku kompaniju kako biste podstakli animozitet prema Džordžu Sorošu. Kao što znate, postoje zajednički desničarski napori širom sveta da se demonizuju gospodin Soroš i njegova fondacija, koju ja vodim – napor koji je doprineo smrtnim pretnjama i isporuci bombi u kuću gospodina Soroša. Nesumnjivo ste svesni da se mnoštvo ovih očigledno lažnih i antisemitskih informacija punih mržnje širi preko Fejsbuka“, naveo je u pismu Gaspar.

Gaspar je rekao da je takva praksa Fejsbuka za osudu i zatražio sastanak oci u oci sa Šeril Sandberg.

„Ipak, na kraju krajeva, ovde se ne radi o Džordžu Sorošu ili njegovim fondacijama. Vaši metodi prete društvenim vrednostima, podrivajući našu demokratiju“, napisao je Gaspar.

Iz Fejsbuka je u četvrtak, posle objavljivanja teksta, saopšteno da su prekinuli saradnju sa spornom agencijom za odnose sa javnošću.

Kompanija je, kako se navodi, u anonimnom postu na blogu priznala da je agencija podsticala pripadnike medija da istraže moguće veze između Soroša i organizacijom protiv Fejsbuka, zvanom „Sloboda od Fejsbuka“.

Ipak, iz Fejsbuka tvrde da im nije bila želja da „blate“ Soroša, već da otkriju koordinisanu kampanju protiv ove društvene mreže.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar