U trendu

Ferero: Kinder čokolada bezbedna

Kompanija Ferero, koja proizvodi „kinder“ čokolade, saopštila je da su svi njeni proizvodi uradjeni po vrhunskim standadima kvaliteta i da radi na smanjenju prisustva mineralnih ulja, koja se na različite načine mogu preneti na hranu.

„Zajedno sa svim našim partnerima u lancu snabdevanja hranom radimo na tehničkim rešenjima kako bi se smanjila prisutnost te materije koliko god je to moguće i kako bi se izbeglo njeno prenošenje na hranu“, rečeno je agenciji Beta u toj kompaniji.

Udruženje za zaštitu potrošača Fudvoč iz Nemačke je nedavno testirao nekoliko konditorskih proizvoda i u njima su otkrili komponente mineralnih ulja u tragovima, medju kojima su i „kinder“ čokoladice, a koja mogu biti štetna po zdravlje.  Udruženje je navelo u svom saopštenju i da se ta supstanca prenosi u hranu preko recikliranog pakovanja koje je prethodno štampano mastilom koje u sebi ima ta ulja.

U Fereru navode da rasprava o komponentama mineralnih ulja (MOSH / MOAH) u hrani nije nova i da obuhvata široki raspon hrane iz najrazličitijih kategorija.

Kako su objasnili, tragovi mineralnog ulja postoje skoro svuda u okolini i na različite načine mogu se preneti na hranu.

„Glavni izvori prenosa su, na primer, štamparske boje koje sadrže komponente mineralnih ulja, a koje se koriste pri procesu recikliranja ambalaže, pa se zbog eventualnog prisustva recikliranih vlakana mogu preneti na sirovine i hranu“, istakli su u Fereru.

Ta kompanija je naglasila da problem prenosa mineralnih ulja imaju razne industrije i da je za njegovo rešavanje potreban zajednički napor svih učesnika u lancu snabdevanja hranom, uključujući robnu razmenu u Evropi i izvan nje.

Dodali su da se za primarnu ambalažu već koriste isključivo neprocesuirana vlakna koja dolaze iz sertifikovanih održivih lanaca nabavke, a ne reciklirani materijal.

Ferero je naglasio da garantuje da su svi proizvodi te kompanije, uključujući „kinder“ čokoladu, vrhunskog kvaliteta i da je posvećena sigurnosti proizvoda koja je uvek u skladu sa svim strogim lokalnim propisima i zakonima o hrani.Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da do sada nisu dobili zvaničnu notifikaciju Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje (RASSAF) o ovom problemu.

Naveli su da nadležne inspekcije u Srbiji preduzimaju mere kako bi se utvrdili navodi o štetnosti kinder čokolada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar