U trendu

Ferhofstat: Novi bilans snaga u Evropskom parlamentu

BRISEL – Lider Alijanse liberala i demokrata za Evropu i nekadašnji premijer Belgije Gi Ferhofstat izjavio je da je ovim evropskim izborima završena dominacija socijalista i konzervativaca u Evropskom parlamentu.

”Oko 100 naših poslanika i nova grupa koju ćemo osnovati u Evropskom parlametu biće krucijalni jer prvi put od prvih evropskih izbora izbora 1979. godine klasične partije socijalisti i konzervativci više neće imati većinu. To znači da neće biti solidne poroevropske većine bez učešća naše nove centralističke grupe”, poručio je Ferhofstat.

On je najavio da će se Alijansa liberala i demokrata za Evropu u novom sazivu Evropskog parlameta proširiti na predstavnike francuske liste „Renesansa“ koju predvodi Makronova „Republika u pokretu“, ali i druge slično reformske partije koje slično misle.

”Očekujemo da osvojimo novih 30 do 40 mesta na ovim izborima i oformimo grupu od oko 100 poslanika”, naveo je Ferhofstat.

On je ocenio da će u pitanju biti proevropska grupa koja će svoju novodobijenu snagu iskoristiti u borbi za ambiciozniju Evropu.

„Zajednička vizija grupe je borba protv klimatskih promena, fer poreska politika, formiranje unutrašnjeg tržišta, EU rešenje za migracionu krizu.
Ukratko sigurnija, zdravija i prosperitetnija Evropa”, zaključio je Ferhostat.

Osvrćući se na podatke o većoj izlaznosti na ovim evropskim izborima on je ocenio da je to znak da se ”Evropa vratila i da je polularna” među građanima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar