Fidel Kastro se pojavio u javnosti na 90. rođendan

Bivši kubanski lider Fidel Kastro pojavio se u javnosti na 90. rođendan.

Foto: Beta

Foto: Beta

Državna televizija je nešto posle 18 sati u subotu emitovala snimak Fidela Kastra kako polako prilazi svom mestu u pozorištu „Karl Marks“. Nosio je gornji deo trenerke „puma“ i zelenu košulju.

Seo je na mesto koje je izgledalo kao specijalno opremljena invalidska kolica i gledao muzičku priredbu dečijeg teatra, koju su pratile scene najvažnijih događaja njegove vladavine, naveo je AP.

Pored Fidela, sedeo je njegov mlađi brat, predsednik Raul Kastro i predsednik Venecuele Nikolas Maduro, kao i najviši vojni i civilni zvaničnici Kube.

Fidel Kastro nije viđen u javnosti od aprila, podsetile su agencije.

Kastro je u subotu proslavio rođendan – zahvalio se Kubancima na počastima koje su mu ukazali, a u autorskom tekstu koji je tim povodom objavljen u državnim medijima je kritikovao starog neprijatelja – Sjedinjene Američke Države.

Kubanci su ovog meseca odali niz počasti svom penzionisanom „istorijskom lideru“ koji je predvodio revoluciju 1959. i izgradio komunističku državu na pragu SAD, preživevši pri tom, kako tvrdi, stotine pokušaja atentata, navodi Rojters.

Protekle noći su hiljade ljudi plesale uz zvuke latino muzike u kubanskoj prestonici, na ogromnoj uličnoj žurci u njegovu čast, a muzički bend mu je u ponoć uživo izveo rođendansku pesmu uz vatromet s druge strane zaliva.

„Želim da izrazim duboku zahvalnost za izraze poštovanja, čestitke i poklone koje sam dobio ovih dana, što mi daje snagu da razmenjujem ideje“, napisao je Kastro u autorskom tekstu.

On je, međutim, u istom tekstu kritikovao američkog predsednika Baraka Obamu zbog govora koji je u maju održao prilikom posete Hirošimi.

„Tada je Obama izostavio da zatraži oproštaj za ubijanje stotina hiljada ljudi“, primetio je „El Komandante“.

Kastro je upozorio međunarodnu zajednicu da ne upućuje Rusiji i Kini provokacije koje bi te dve zemlje mogle podstaći da upotrebe nuklearno oružje, javio je Tas s.

„Velike sile, kao što su Rusija i Kina, ne smeju biti izložene pretnjama koje će ih primorati da upotrebe nuklearno oružje“, poručio je Kastro u autorskom tekstu koji je danas, povodom njegovog 90. rođendana, objavljen u listu „Granma“.

Mnogi Kubanci smatraju da Fidel više ne ide u korak s vremenom i da je znatno pragmatičniji njegov mlađi brat Raul, koji ga je zamenio na vlasti 2008, ali Fidelovi sunarodnici i dalje nastavljaju da ga za rođendan obasipaju počastima raznih vrsta – od izložbe fotografija o njegovom životu do najduže cigare na svetu, od 90 metara, napravljene njemu u čast.

Fidel Alehandro Kastro Ruz, kubanski revolucionar, bivši generalni sekretar Komunističke partije Kube, predsednik i premijer Kube, koga Kubanci zovu jednostavno Fidel, sa svih funkcija zvanično se povukao 2008, nakon što je teško oboleo, a vlast je prepustio svom bratu Raulu.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar