U trendu

Figaro: Đukanović bi lako mogao da padne sa vlasti

PARIZ – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović donošenjem neprijateljskog „zakona o slobodi veroispovesti“ otišao je predaleko i lako se može desiti da uskoro padne sa vlasti, ističe u analizi zamenik glavnog urednika najuticajnijeg francuskog magazina „Figaro“ Žan-Kristof Buison.

Kako prenosi Sputnjik, u autorskom tekstu pod nazivom „Crna Gora je izgubila veru u svog predsednika“, Buison napominje da je Đukanović, koji je na vlasti skoro pune tri decenije, sada suočen s najvećim iskušenjem.

Francuski novinar naglašava da je veliko pitanje hoće li Đukanović sledeće godine proslaviti 30 godina vlasti.

„Uprkos podršci američkih saveznika, uprkos relativno zdravoj ekonomiji zemlje čije turističke lepote privlače turiste tokom cele godine, uprkos perspektivi ulaska u EU (posle NATO), što građani (naivno?) doživljavaju kao Sveti gral, to se pitanje ipak postavlja. Greška u jednoj napetoj situaciji do koje je doveo predsednik lično izvela je na ulice čak 200.000 građana (od ukupno 600.000 stanovnika) koji demonstriraju već mesec i po dana. Crnogorski predsednik je sada, čini se, otišao predaleko“, navodi Buison.

On je podsetio da su 26. decembra prošle godine poslanici Đukanovićeve stranke izglasali zakon koji omogućuje nacionalizaciju imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC), ako ona ne može da priloži papire o vlasništvu.

„Mnoge crkve izgrađene su u 6. ili 7. veku, dok su neke nastale u vreme otomanske okupacije, kasnije i fašističke okupacije i u doba komunizma. Da ne pominjemo da su često bile pljačkane ili uništavane. Odlučan narod mirno se okuplja oko mitropolita Amfilohija pre svega da iskaže pripadnost srpskoj crkvi, koja je ustanovljena još u 13. veku. Oni takođe izražavaju i da im je dozlogrdio čovek koji je daleko od toga da je pošten i uzoran“, ističe Buison.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar