U trendu

Fijon otkazao učešće u radio-emisiji

Francuski predsednički kandidat Fransoa Fijon otkazao je učešće u sutrašnjoj emisiji radija Erop 1, čija je tema trebalo da bude njegova kampanja, saopštio je danas voditelj programa tog francuskog radija.

Tom radiju je lider francuske partije desnog centra Unija demokrata i nezavisnih (UDI) Žan-Kristof Lagard danas rekao da želi da se Fijon povuče iz izborne trke u korist bivšeg premijera Alen Žipea, upozorivši da će Fijon, u suprotnom, neminovno doživeti poraz, prenosi Rojters.

Fijon, koji je do pre nekoliko nedelja bio favorit u trci za novog predsednika Francuske, našao se u središtu skandala zbog navoda da je supruzi i deci obezbedio nepostojeće poslove za plate iz državne kase, a prošle nedelje je saznao i da bi mogao da bude stavljen pod formalnu istragu zbog zloupotrebe državnih fondova.

Sada je pod rastućim pritiskom u trenutku kada se rukovodstvo njegove stranke Republikanci sprema za krizni sastanak, zakazan za sutra, na kojem će razgovarati o situaciji uoči 17. marta, do kada svi predsednički kandidati moraju imati formalnu podršku najmanje 500 izabranih zvaničnika.

Ostavši bez podrške niza savetnika i podržavalaca, 63-godišnji bivši konzervativni premijer računa na miting svojih pristalica koji je zakazao za danas u 15:00 sati na pariskom Trgu Trokadero kako bi klevetnicima pokazao da ostaje najbolji izbor za predsednika.

„Sa Fijonom je poraz izvestan. Ovaj skup predstavlja eksces, jer ulicu ne smete da usmeravate protiv državnih institucija“, rekao je Lagard Radiju Erop 1, dodavši da, čak i ako tamo bude 200.000 ljudi, za pobedu na predsedničkim izborima potrebno je 20 miliona ljudi.

Lagardova partija UDI u petak je saopštila da povlači podršku Fijonu.

Rezultati najnovijih anketa pokazuju da Fijon ne bi ušao u drugi, odlučujući krug izbora za predsednika 7. maja, dok centristički kandidat Emanuel Makron učvršćuje svoju poziciju kao favorit, a protivkandidatkinja će mu najverovatnije biti liderka krajnje desnice Marin Le Pen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar