U trendu

Fijon proglasio pobedu na stranačkim izborima desnice u Francuskoj

Bivši francuski premijer Fransoa Fijon proglasio je večeras pobedu na stranačkim izborima opozicione desnice koja bira svog kandidata na predsedničkim izborima, a protivnik Alen Žipe čestitao mu je na „širokoj pobedi“.

Fijon se tokom kampanje zalagao za dramatične reforme slobodnog tržišta, stroža pravila imigracije, tradicionalne porodične vrednosti i bliže veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

U pobedničkom govoru Fijon je pozvao na jedinstvo kako bi se pobedila krajnja desnica i diskreditovala levica.

Alen Žipe, takodje nekadašnji premijer Francuske, priznao je večeras poraz u drugom krugu stranačkih izbora i čestitao Fransoa Fijonu na „širokoj pobedi“.

Žipe je priznao poraz pošto su rezultati sa biračkih mesta pokazali da je on dobio 32 odsto, a njegov protivnik Fijon 68 odsto glasova.

„Završavam ovu kampanju kako sam je i počeo, kao slobodan čovek koji nije imao kompromis po pitanju toga ko je i šta misli“, rekao je Žipe i dodao da će podržati Fijona na izborima u aprilu i maju.

Žipe je pozvao na jedinstvo posle neuobičajeno oštre kampanje u kojoj je optužio Fijona da se ulaguje antiimigrantskoj i antiislamskoj krajnoj desnici.

Treći kandidat desnice, bivši predsednik Nikola Sarkozi koji je ispao iz trke, priznao je poraz u prvom krugu i pozvao svoje pristalice da glasaju za Fijona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.