U trendu

Filip: Antisemitizam duboko ukorenjen u francuskom društvu

PARIZ – Antisemitizam je duboko ukorenjen u francuskom društvu, kaže premijer Francuske Eduar Filip, koji će danas predvoditi državnu delegaciju u maršu protiv antisemitizma.

„Moramo biti potpuno odlučni, rekao bih gotovo razjareni u našoj želji da se borimo, i sa jasnom svešću da je reč o jednoj staroj borbi koja će trajati dugo vremena“, izjavio je Filip za francuski magazin „Ekspres“.

Širom Francuske danas će se održati marševi i skupovi protiv antisemitizma nakon niza šokantnih antisemitskih dela, a očekuje se da na ulice izaći više hiljada demonstranata i nekoliko članova vlade, na poziv političkih stranaka.
Porast antisemitizma u Francuskoj dostigao je vrhunac prošlog vikenda sa talasom govora mržnje protiv istaknutog filozofa Alena Finkelkrota.

Napad je usledio samo nekoliko dana pošto je vlada u Parizu prijavila značajan porast antisemitskih incidenata u prošloj godini – čak 541 incident, što je za 74 odsto više u odnosu na 2017. godinu kada je registrovano 311 incidenata.

U sklopu današnjeg marša, predsednik narodne skupštine Rišar Feran i predsednik Senata Žerar Larše održaće minut ćutanja u Memorijalnom centru Holokausta u Parizu.

Na maršu se, međutim, ne očekuje učešće francuskog predsednika Emanuela Makrona, ali on će sutra održati govor na godišnjoj večeri koju organizuje vodeća jevrejska grupa u Francuskoj (CRIF).

Ovog meseca je, kako navodi agencija AP, bilo i drugih antisemitskih incidenata u Francuskoj, kao što je iscrtan kukasti krst na uličnim portretima Simon Vej, francuskog advokata i političarke koja je preživela Aušvic.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.