U trendu

Filipče: Nema zakonskih preoreka za ulazak vakcina u SMakedon

SKOPLJE – Ministar zdravlja Severne Makednije Venko Filipče potvrdio je danas da ne postoji zakonska prepreka za prijem vakcina protiv kovid-19 u zemlji, kao i da bi prve doze Fajzerove vakcine i 8.000 doza iz Srbije trebalo bi da uđu u zemlju procedurom hitnog uvoza.

Izmene zakona o lekovima su napravljene zbog politike Fajzera prema kojoj je njihova kancelarija sa sedištem u Amsterdamu podnosilac zahteva za registraciju vakcine, rekao je Filipče, prenosi makedonska agencija MIA.

Ministar je dodao da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ima kancelariju kompanije Fajzer i to im je pomoglo da ubrzaju postupak.

„Fajzer se složio da početne količine i one koje obezbeđuje Srbija dođu takozvanim hitnim uvozom, koji ne zahteva registraciju“, rekao je Filipče.

Dodao je da se Fajzer složio da se registracija obavi za naredne količine, čime se sprečava kašnjenje u isporuci početne serije.

Što se tiče vakcina koje treba da stignu kroz KOVAKS program, ministar zdravlja rekao je da će se sastati sa njihovim predstavnicima 29. januara, očekujući da će biti obavešten kada će i koliko vakcina stići u Severnu Makedoniju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar