U trendu

Filipini: Hiljade ubijene u policijskim akcijama protiv droge

MANILA 8. jula (Tanjug) – Nezakonita i nekažnjena ubistva nastavljaju se na Filipinima i posle tri godine rata protiv droge, dok država ne pokazuje želju da istraži akcije policije koja ih navodno izvodi, navodi Rojters.

Amnesti internešnel u izveštaju pod nazivom „Oni samo ubijaju“ apeluje na Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava da usvoji rezoluciju u kojoj bi pozvao na istragu na Filipinima, gde su ilegalne egzekucije i policijska brutalnost, kako se navodi, postale „opasno uobičajene“.

Glasanje Saveta se očekuje tokom ove nedelje.

Tačan broj poginulih u ratu predsednika Rodriga Dutertea protiv droge nije moguće utvrditi, ali Rojters navodi da je ubijeno više hiljada ljudi, od kojih više od 6.000 u operacijama u kojima su, prema tvrdnjama policije, osumnjičeni bili naoružani i opirali se hapšenju.

Vlada je više puta odbacila optužbe da je policija ubijala korisnike droge i dilere i isticala da porodice poginulih mogu da podnesu tužbe protiv policije.

Amnesti tvrdi da vlasti namerno zataškavaju i dezinformišu javnost kako bi onemogućile da se utvrdi koji je tačan broj žrtava, među kojima je najviše siromašnih i pripadnika marginalizovanih grupa, čije porodice nemaju novca za pravnu borbu protiv policije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.