U trendu

Filipinski informativni portal Repler dobio nalog za zatvaranje

Filipinskom informativnom portalu Repler (Rappler), čiji je koosnivač prošlogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir Marija Resa, naredjeno je da se zatvori, ali ona kaže da će nastaviti da rade.

Nalog za zatvaranje ovog portala stigao je dan uoči završetka mandata predsednika Rodriga Dutertea.

Resa je bila oštar kritičar Dutertea i njegovog brutalnog rata protiv droge pokrenutog 2016, i njena onlajn platforma je više puta krivično gonjena i dobijala je brojne pretnje.

Filipinska komisija za hartije od vrednosti potvrdila je danas u saopštenju da se ukidaju dozvole kojim je odobreno osnivanje Replera, zbog kršenja restrikcija za strano vlasništvo u medijima.

Tom odlukom se „potvrdjuje zatvaranje“ te onlajn platforme, naveo je Repler i dodao da će se žaliti na tu „vrlo neregularnu“ proceduru.

Ali Resa je rekla novinarima da će portal nastaviti da radi normalno dok je u toku žalbeni postupak i dodala da samo može da se „nada najboljem“ kada dodje na vlast Duterteov naslednik Ferdinand Markos mladji.

Glavna urednica i suosnivač sajta Glenda Glorija rekla je da su razgovarali o svim mogućim scenarijima sa osobljem Replera od kada je ta komisija izdala svoje prvo rešenje 2018. godine, dodajući da ništa ne može dovoljno da pripremi redakciju na takvo „ubijanje“.

Repler se bori da preživi od kada ga je Duterteova vlada optužila za utaju poreza i i kršenje propisa oko stranog vlasništva da bi dobila finansiranje.

Sajt je takodje optužen da krši zakon usvojen 2012. godine, kada je osnovan, vezan za sajberkriminal.

Duterte je ranije nazivao Repler medij koji širi lažne vesti, u vezi članka o jednom od njegovih najbližih saradnika.

Taj informacioni portal optužen je da je dozvolio strancima da preuzmu kontrolu nad njegovim sajtom, preko matične firme Repler Holdings. Prema Ustavu investicije u medije rezervisane su za Filipince i entitete koji su pod kontrolom Filipinaca.

Resa koja ima i američko državljanstvo i ruski novinar Dmitrij Muratov u oktobru prošle godine dobili su Nobelovu nagradu za mir za napore za „očuvanje slobode izražavanja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar