U trendu

Filipinski predsednik Duterte neće saradjivati sa Medjunarodnim krivičnim sudom

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte neće saradjivati sa Medjunarodnim krivičnim sudom (MKS) u istrazi o ratu protiv droge koju vodi njegova vlada, rekao je danas advokat filipinskog šefa države.

Izjava je data dan pošto je MKS dao odobrenje za sprovodjenje istrage o kampanji filipinske vlade protiv trgovine drogom obeleženom hiljadama ubijenih od strane snaga bezbednosti.

Sud je ocenio da postoji „razumna osnova“ da se govori o zločinima protiv čovečnosti kao i da se akcije u borbi protiv droge ne mogu smatrati legitimnim policijskim operacijama.

Glavni predsednikov pravni savetnk Salvador Panelo potvrdio je za lokalni radio da njegova zemlja ne priznaje taj sud od kada se povukla 2019. iz Rimskog statuta, osnivačkog teksta Medjunarodnog krivičnog suda.

„Vlada će zabraniti ulazak na svoju teritoriju svakom članu tog suda koji dolazi da prikupi informacije i dokaze“, upozorio je pravni savetnik.

Predsednik Duterte je više puta kritikovao taj sud zadužen za procesuiranje ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, i rekao da nikad neće sa njim saradjivati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.