U trendu

Firme u Britaniji uvode četvorodnevnu radnu nedelju

LONDON – Niz malih britanskih kompanija uveo je za svoje radnike četvorodnevnu radnu nedelju, usred aktuelnih ideja da manje rada može doneti veću produktivnost i bolju ravnotežu između života i rada.

Stoga sve više poslodavaca eksperimentiše s davanjem tri slobodna dana nedeljno svojim radnicima uz zadržavanje iste plate.

U poslednjih pola godine to su već učinile kompanije „Synergy Vision“, „Elektra Lighting“, „Lara Intimates“ i „Intrepid Camera. „The Wellcome Trust“ najveći je poslodavac u Velikoj Britaniji koji razmišlja o uvođenju probne faze za svojih 800 zaposlenih, piše Gardijan.

Čini se da radnici u Velikoj Britaniji zbog kraće radne nedelje nisu imali nikakvih problema s izvršavanjem radnih zadataka i poštovanjem rokova. Štaviše – posao im cveta, a stresa je manje.

„Bilo je ovo šest lepih nedelja s dugim vikendima – rekao je Nil Nouls, konsultant u „Elektri“, koja je skraćenu radnu nedelju uvela u januaru. „Dva od sedam dana su jedva dovoljna da se čovek oporavi od stresne nedelje. Ali tri dana dovoljna su da se odmorite, ali i da imate dovoljno vremena da radite nešto drugo“, dodao je.

To je potvrdio i Maksim Gru iz kompanije „Interpid“ u Brajtonu. „Ja učim francuski, Roko se priključio jednoj pozorišnoj trupi, Hjugo provodi više vremena u svojoj stolarskoj radionici, a Sem pravi robota“, rekao je Gru.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike