U trendu

Fleksibilno radno vreme za smanjenje jaza između polova

Svi poslodavci u Britaniji bi trebalo da pruže mogućnost fleksibilnog radnog vremena za oba pola radi pravednijeg odnosa prema zaposlenim roditeljima, saopštio je danas britanski regulator zadužen za jednakost polova.

Deljenje istog radnog mesta (job sharing) i rad od kuće od ključnog su značaja za povećanje primanja žena, budući da Britanke zarađuju 18 odsto manje od muškaraca za obavljanje istog posla, saopštila je britanska Komisija za jednakost i ljudska prava (EHRC), a prenosi Rojters.

„Potrebno je da reorganizujemo našu kulturu i da fleksibilno radno vreme postane norma“, izjavila je potpredsednica EHRC-a Kerolin Voters.

Muškarac i žena bi trebalo da budu ohrabreni da dele obaveze oko čuvanja dece, a očevima bi trebalo da bude ponuđeno dobro plaćeno porodiljsko odsustvo da bi se smanjio pritisak na majke da odustanu od svoje karijere kako bi se brinule o deci, poručuju iz EHRC-a.

Izveštaj je objavljen samo mesec dana nakon što je britanski javni servis Bi-Bi-Si objavio da je jedan muškarac i najveća zvezda tog servisa plaćena pet puta više od najbolje plaćenog ženskog voditelja, što je, kako navodi Rojters, izazvalo oštre osude javnosti.

Velikim britanskim kompanijama je u aprilu zatraženo, prema zakonu, da prijave razlike u platama između zaposlenih muškaraca i žena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.